Kul, unikt och billigt – och för klimatet

Två av tre har handlat second hand det senaste året. Bland yngre är andelen ännu större. Unga som handlar begagnat berättar att de gör det för klimatet, för prislappen – och för att det är roligare.

Kai Allen, 33, från Portugal är på besök i Sverige. Det finns ett mycket större utbud av begagnat här, säger han.

Kai Allen, 33, från Portugal är på besök i Sverige. Det finns ett mycket större utbud av begagnat här, säger han.

Foto: Duygu Getiren/TT

Mode2021-11-06 10:13

Fyra av fem personer mellan 18-29 år har handlat second hand det senaste året, enligt Svensk Handels rapport Läget i handeln från i år.

En av dem är Ilies Gargouri, 20 år, som provar en jacka inne på Humana Second Hand i Stockholm.

Det är främst av hållbarhetsskäl men också av stilskäl som han väljer begagnat, säger han till TT.

– Det är av flera anledningar, men främst för att det är hållbart. Jag köper mest second hand, om jag ska köpa någonting nytt så är det jättesällan på nätet till exempel, kanske en hoodie. Men second hand förstör inte klimatet lika mycket.

Vill öppna second hand-butik

Alice Rosén, 24 år, söker bland galgar med skjortor inne i butiken. Hon jobbar själv inom handel i dag men drömmer om att öppna en second hand-butik i framtiden.

– Det är ett mer hållbart sätt och sedan tycker jag att det är kul att gå in i en second hand-butik, hitta plagg och sedan kunna skapa en egen butik. Det finns ett stort utbud.

När Alice Rosén ska handla kläder väljer hon både nytt från klädkedjor och second hand.

– Men jag försöker shoppa second hand främst, mest för hållbarhet. Sedan tycker jag att man kan hitta fina saker och lite mer unika plagg i second hand-butiker. Och att det är billigare, speciellt märkeskläder, säger Alice Rosén.

Kan vara svårt med passform

Inne på Siv & Åke, en butik som säljer vintage-kläder i Stockholm, är Amanda Lindblom, 28 år, på väg in i provrummet.

Det blir mest begagnat för miljöns skull säger hon, och för att hitta roliga och unika plagg, säger hon.

Det är inte alltid hon har valt second hand i första hand. Det var först när hon flyttade till Stockholm från Enköping för ungefär fem år sedan som hon fick upp ögonen – främst på grund av det större utbudet.

Men det finns vissa nackdelar också med second hand, säger Amanda Lindblom.

– Det kan vara så att man inte hittar något som passar till 100 procent, då är det enklare med nya plagg för att det finns olika storlekar.

– Och om man hittar något från 60-talet så var storlekarna ofta mycket mindre och då kan jag ibland inte ha kläderna, säger Amanda Lindblom.

Slänger mer i norra Europa

Kai Allen, 33 år, bor i Portugal men är på besök i Stockholm. Han kollar in utbudet på Stockholms stadsmission.

Kai Allen brukar välja second hand för klimatet och för att spara på resurser. Men han säger att det är enklare att välja begagnat i de norra delarna av Europa.

– I de nordiska europeiska länderna har man en snabbare förbrukning av saker bland konsumenter och människor slänger mer och snabbare. I de mindre förmögna länderna så att säga är utbudet för second hand mindre lyxigt. I Portugal håller människor mer på sina saker.

En som inte handlar second hand främst för klimatet är Monica Lorentzon, 76 år. Hon bor i Gagnef och befinner sig i Stockholm under dagen. Hon tycker att hon har nog med kläder så hemma i Dalarna har hon köpförbud.

– Men om man ser någonting som passar här tänker man okej, då hjälper jag någon att få mat i dag så då köper jag. Det är min filosofi, säger Monica Lorentzon.

Second hand är bra från ett välgörenhetssyfte, menar Monica Lorentzon.
Second hand är bra från ett välgörenhetssyfte, menar Monica Lorentzon.
Fakta: Vad är vintage?

En omdiskuterad tumregel är att ett klädesplagg måste vara minst 25 år gammalt för att få benämnas som vintage. En mer allmän definition är att kläderna måste vara av hög kvalité för att få kallas vintage.

Kläder som lånar element av tidigare epokers mode brukar kallas retro.

Kläder som är kopior eller gjorda i samma stil som tidigare epoker brukar kallas repro eller reproduktion.

Begagnade kläder som inte är särskilt gamla är second hand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!