Bilförsäljningen bromsar in

Nybilsregistreringarna minskade markant under november månad. Däremot är det fortsatt stort sug efter laddbara bilar enligt Bil Swedens nya månadsstatistik.

Antalet nyregistreringar minskade i december.

Antalet nyregistreringar minskade i december.

Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Motor2020-12-01 11:20

Registreringarna av personbilar minskade med 12,9 procent i november jämfört med samma period 2019. Detta sker samtidigt som laddbara bilar nu tar en allt större del av marknaden. I november noteras åter igen en ny rekordsiffra, 38,7 procent av personbilsregistreringarna var laddbara varianter och för året som helhet handlar det om nästan 30 procent (29,9).

"Hittills i år har 77 000 laddbara bilar registrerats vilket är en ökning med 116 procent. Detta innebär att laddbara bilar nu är populärare än både bensin- och dieselbilar", skriver Bil Sweden i ett pressmeddelande.

Även i ett europeiskt perspektiv ligger Sverige i framkant. Endast Norge och Island har under de inledande nio månaderna kunnat uppvisa en större andel nyregistrerade laddbara bilar.

"Detta är dels ett resultat av att fordonsindustrin lanserat allt fler laddbara modeller, dels att styrmedlen har gynnat utvecklingen", skriver Bil Sweden.

För lätta lastbilar går det fortsatt svagt och registreringarna minskade med 23 procent i november jämfört med samma månad 2019. Hittills i år är minskningen 36,8 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!