Rekordhet bilsommar lyfter priser

Efter att ha sett ett stort tapp i försäljning under våren har marknaden för begagnade bilar återhämtat sig – och det med besked. –Vi har haft flera rekordmånader, säger Martin Fransson, vd för bilsajten Wayke.

Många har köpt en begagnad bil i sommar. Arkivbild.

Många har köpt en begagnad bil i sommar. Arkivbild.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Motor2020-08-18 05:45

Coronasommaren har blivit en bilsommar för många, när resor utomlands varit svåra att genomföra.

Under juli såldes 32 procent fler begagnade bilar än samma månad förra året via Wayke, som ägs av Sveriges bilhandlare och branschorganisationen MRF. Jämfört med april är uppgången ännu större – 48 procent. Ökningen kommer efter en skakig coronavår.

– Vi har haft en otroligt stark begagnatmarknad de senaste fem åren, sedan kom våren och det blev ett hack i kurvan. Vi visste inte var det skulle ta vägen, säger Martin Fransson.

Stora delar av bilhandeln sattes i stort sett på paus. Men nu är alltså mycket tillbaka på högre nivåer än tidigare.

– Det har varit en väldigt snabb återhämtning och den senaste tiden har vi haft flera rekordmånader, säger Martin Fransson.

Bilköp digitalt

Den stora anledningen till den inbromsade försäljningen under våren var givetvis pandemin, som gjorde många tveksamma till att ge sig iväg till en bilhandlare. Det fick hela branschen att ställa om snabbt.

– Många har gjort bilarna tillgängliga för köp på nätet. Då kan man uppleva och se bilen digitalt och sedan genomföra köpet där, berättar Martin Fransson.

TT: Är det inte riskabelt att köpa en bil man inte har sett?

– Många gånger har man kommit i kontakt med den typen av bil tidigare, kanske besökt en bilhandlare eller provkört en kompis bil. Sedan har bilhandlarna schyssta villkor för ångerrätt, säger Wayke-vd:n.

Martin Fransson tror att utvecklingen mot fler bilaffärer på nätet kommer att fortsätta även efter pandemin.

– Bilköp online avdramatiseras hela tiden, det är verkligen en förändring vi är inne i, säger han.

Volvo V70 hetast

Även på Blocket har begagnade bilar varit hett eftersökta – under hela sommaren hade bilsektionen på sajten 25 procent fler besök än sommaren 2019. Samtidigt ökade försäljningen med åtta procent.

– Bilförsäljningen har gått starkt i sommar, till stora delar pådriven av att många fler semestrat hemma i år. Såväl trafiken, såsom sökningarna och försäljningarna har ökat markant, säger kommunikationsansvarige Tero Marjamäki.

Elbilar billigare

Hos Wayke har priserna under sommaren ökat med fyra procent jämfört med förra året, vilket kan bli många tusenlappar på dyra bilar. Den allra största delen av försäljningen är fortfarande bensin- och dieselbilar, men elbilarna ökar snabbt. Störst är uppgången för laddhybrider, följt av elbilar.

– Det är ett exceptionellt intresse för både hybrider och rena elbilar, de är mer tillgängliga för en större målgrupp i dag. Tidigare var nästan Tesla ensamma på tronen och hade en prislapp som inte alla klarade av, men nu har det kommit elbilar med betydligt lägre prislapp, säger Martin Fransson.

Fakta: Begagnade bilarna som flest vill ha

De mest sålda modellerna på Blocket under juni-juli.

Bilmodell, medianpris, årsmodell-snitt

1. Volvo V70, 89 800 kronor, 2011

2. Volkswagen Golf, 167 900 kronor, 2017

3. Volkswagen Passat, 94 800 kronor, 2012

4. Volvo XC60, 264 900 kronor, 2017

5. Volvo V90, 269 900 kronor, 2017

6. Volvo V60, 119 600 kronor, 2012

7. Volkswagen Tiguan, 269 900 kronor, 2018

8. Toyota Corolla, 22 000 kronor, 2002

9. Volvo V40, 164 000 kronor, 2016

10. Volvo V50, 55 000 kronor, 2010

Källa: Blocket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!