Så ofta bör du snabbladda din elbil

Att snabbladda sin elbil har stor påverkan på batteriets åldrande, visar en ny studie. En bil som enbart snabbladdas förlorar 17 procent mer i kapacitet, än om den laddas långsamt, skriver Ny Teknik.

Att snabbladda elbilen sänker på sikt batteriets kapacitet. Arkivbild.

Att snabbladda elbilen sänker på sikt batteriets kapacitet. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Motor2022-12-26 18:33

För att behålla så mycket batterikapacitet som möjligt bör en elbil inte snabbladdas mer än var tredje gång, enligt en studie som genomförts av Norsk elbilsförening och batterianalysföretaget Aviloo Battery Diagnostics.

– Den goda nyheten är att snabbladdning inte rakt av tar livet av batteriet. Det handlar om balansen, precis som med kosthållning, säger Ståle Frydelund, testansvarig på Norsk elbilsförening, till tidningen.

I testet av 22 olika elbilar framgår att det är stor skillnad mellan fordon beroende på hur bilen har använts. Efter 20 000 mil kan en bil som aldrig snabbladdats ha kvar 90 procent av batterikapaciteten. I andra änden återfinns de bilar som endast snabbladdas – där bara 73 procent av batterikapaciteten återstod. Tappet började ungefär vid de bilar som snabbladdats var tredje gång.

– Datan bekräftar att en snabbladdningsandel på 25–30 procent inte har en avgörande betydelse för batterihälsan över tid säger Ståle Frydenlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!