Småsparare satsar på högriskaktier

Coronapandemin har fått svenska småsparare att vända blickarna mot högriskaktier. Bland de mest populära aktierna finns krisbolag som Norwegian, SAS och Scandic.

Norwegians aktiekurs har i år rasat med över 97 procent. Trots det är intresset bland svenska småsparare större än kanske någonsin förr. Arkivbild.

Norwegians aktiekurs har i år rasat med över 97 procent. Trots det är intresset bland svenska småsparare större än kanske någonsin förr. Arkivbild.

Foto: Vidar Ruud/NTB/TT

Motor2020-10-22 19:50

Att intresset ökar för företag vars aktiekurs rasat vid börsfall är inget ovanligt – snarare följer det ett historiskt mönster av att sparare försöker köpa in sig på lägsta möjliga nivå.

Och även under coronakrisen har småsparare flockats till krisbolagen.

– Med tanke på hur mycket kurserna rasade i vissa bolag och hur snabbt de gjorde det så blev möjligheterna för småsparare att bottenfiska större, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt till TT.

Även Johanna Kull, sparekonom på nätmäklaren Avanza, har noterat liknande tendenser.

– Att privatsparare försöker bottenfiska i bolag som slaktas på börsen är något vi har sett tidigare. Men i och med att så många bolag rasade kraftigt blev det också mer påtagligt, säger hon.

"Enorm risk"

Bland bolagen som lockat flest märks Norwegian, Scandic och SAS. Enligt Frida Bratt har antalet ägare i det norska flygbolaget stigit med över 300 procent sedan årsskiftet.

– Trots en extremt utbombad aktie har Norwegian faktiskt fortsatt locka till sig nya sparare. Jag hoppas bara att man går in med rätt förväntningar. Det är en enorm risk att gå in i såna här aktier nu men det tror jag de flesta är medvetna om, säger hon.

På Avanza har antalet ägare stigit med över 38 000 personer under samma period. Det är i sin tur en ökning på drygt 2 000 procent. Som mest steg antalet ägare i våras när konkurshotet var som allra störst och Norwegian mer eller mindre stod på ruinens brant.

Slår Apple

Trots att bolagets omsättning under första halvåret mer än halverades – från 20,2 miljarder norska kronor i fjol till 7,1 miljarder i år – har Norwegian hittills lyckats överleva. Däremot har aktien tagit mycket stryk och är i år ner drygt 98 procent. Att intresset varit så stort förvånar Johanna Kull.

– Det här var i en storleksordning vi inte har sett tidigare. Norwegian är den mest populära utländska aktien och har nu fler ägare än techjättar som Apple och Amazon. Det är förvånande, säger hon.

Det tyska skandalbolaget Wirecard och telekombolaget Millicom, vars aktiekurser rasat med 99 respektive 40 procent, har också lockat till sig småsparares blickar.

Samtidigt kan det vara svårt att pricka in rätt läge för att investera i ett bolag. Frida Bratt påpekar att man inte bara ska titta på kursraset – utan ta hänsyn till helhetsbilden när man gör sin riskbedömning.

– Man ska aldrig köpa något bara på grunden att aktien har fallit och automatiskt räkna med att den stiger igen. Man måste göra samma analys som alltid när man tittar på ett bolag. Alternativet är att se på en aktie som en ren lottsedel och gå in med bara lite pengar som man är beredd på kan gå helt förlorade, säger hon.

Fakta: Högriskaktierna som lockar småsparare

Några av de mest nettoköpta krisbolag hos Nordnet 2020 (kursutveckling sedan årsskiftet):

Norwegian (- 98 procent)

SAS ( - 51 procent)

Scandic ( - 67 procent)

Wirecard ( - 99 procent)

Pandox ( - 52 procent)

Avanza:

Millicom ( - 38 procent)

Hufvudstaden ( - 32 procent)

Scandic ( - 67 procent)

Norwegian ( - 98 procent)

Lundin Energy ( - 45 procent)

Källa: Nordnet och Avanza

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!