Coronan kan pressa löjromspriset

Fiskarna i Bottenviken förbereder Ärets fiske av siklöja som bÀr den ÄtrÄvÀrda Kalixlöjrommen. I Är fÄr man fiska mer Àn i fjol, men det finns samtidigt en oro för en negativ coronaeffekt pÄ priset.

PremiÀren för Ärets fiske av siklöja senarelÀggs till den 27 september. Vanligtvis börjar fisket den 20 september. Det handlar om att inte fiska upp för mycket av den tillÄtna kvoten för tidigt, enligt Teija Aho, ledamot i Sveriges fiskares producentorganisation. Arkivbild.

PremiÀren för Ärets fiske av siklöja senarelÀggs till den 27 september. Vanligtvis börjar fisket den 20 september. Det handlar om att inte fiska upp för mycket av den tillÄtna kvoten för tidigt, enligt Teija Aho, ledamot i Sveriges fiskares producentorganisation. Arkivbild.

Foto: Susanne Lindholm/TT

Naturbruk2020-09-07 05:50

SiklöjebestÄndet har förbÀttrats och i Är har Havs- och vattenmyndigheten (Hav) beslutat om ett infiskningstak, det vill sÀga den mÀngd fisk som maximalt fÄr tas upp, pÄ 880 ton för fisket av siklöja. I fjol var taket 700 ton. BegrÀnsningen sÀtts för att kunna bevara bestÄndet av ungfisk som kan reproducera sig.

– GrundförutsĂ€ttningarna för fisket Ă€r satta av myndigheten och baseras pĂ„ Ă„rets biologiska rĂ„dgivning frĂ„n SLU, sĂ€ger Martin Karlsson, utredare pĂ„ enheten för fiskereglering pĂ„ Hav.

FörbÀttrat bestÄnd

RekordĂ„ren 2014–2016 landade fiskarna mellan 1 450 och 1 550 ton siklöja. Sedan dess har bestĂ„ndet, enligt SLU:s bedömningar minskat rejĂ€lt, men alltsĂ„ förbĂ€ttrats nĂ„got det senaste Ă„ret.

Även om taket Ă€r relativt lĂ„ngt frĂ„n de nivĂ„er som fiskarna i Bottenviken tidigare var vana vid att dra upp ur havet, sĂ„ Ă€r takhöjningen en glĂ€djande nyhet, enligt Teija Aho, styrelseledamot i Sveriges fiskares producentorganisation och vd för Guldhaven Pelagiska i Kalix.

– SĂ„ klart Ă€r det bĂ€ttre Ă€n i fjol och vi ser att det Ă€r ganska mycket fisk i Ă„r, sĂ€ger hon.

Vad som kommer att hĂ€nda med priset pĂ„ de exklusiva romkornen Ă€r Ă€nnu för tidigt att sĂ€ga, enligt Teija Aho. DĂ€remot finns farhĂ„gor för att exempelvis mĂ„nga restauranger, pĂ„ grund av mindre ruljangs under coronapandemin, sitter pĂ„ ett lager av förra Ă„rets rom vilket kan minska efterfrĂ„gan – och priset.

– Årets pris vet vi inte Ă€n. Men vi Ă€r lite rĂ€dda för att det finns kvar en del av förra Ă„rets rom pĂ„ marknaden. Det kommer sĂ€kert att pĂ„verka priserna, men hur mycket det pĂ„verkar Ă€r svĂ„rt att sĂ€ga, sĂ€ger Teija Aho.

Senare fiskestart

Ju lÀngre in i sÀsongen desto mer rom bÀr fiskarna och av bÀttre kvalitet, enligt Teija Aho, men i slutet av oktober vÀnder det. En svÄrighet i Är blir att reglera fisket för att fÄ ut det bÀsta av fÄngsten och att inte för mycket fiskas upp de första dagarna.

– DĂ€rför har vi beslutat att senarelĂ€gga fiskestarten en vecka, sĂ€ger Teija Aho.

Det innebÀr att fisket i Är startar den 27 september, i stÀllet för den 20 september som starten brukar ske.

FrÄn och med i Är sker trÄlfisket av siklöja i Bottenviken utan sÄ kallad MSC-mÀrkning för hÄllbart fiske. En orsak till det Àr förÀndringar nÀr det gÀller hur bestÄndet av siklöja berÀknas.

– Det pĂ„verkar egentligen inte sĂ„ mycket för Kalix löjrom Ă€r en kĂ€nd produkt med hög status. Vi fiskar lika hĂ„llbart som vi alltid har fiskat. Men siklöjan Ă€r en fisk som inte passar i MSC:s ramverk. BestĂ„ndet varierar sĂ„ mycket pĂ„ grund av naturliga orsaker och vi har vĂ€ldigt svĂ„rt att pĂ„verka hur bestĂ„ndet fluktuerar, sĂ€ger Teija Aho.

Fakta: Siklöja och Kalix löjrom

Siklöjan Ă€r en liten laxfisk som kan bli upp till 30 centimeter lĂ„ng. En honlöja vĂ€ger cirka 20–30 gram och bĂ€r cirka 3–5 gram rom. Storleken pĂ„ Ă€ggen varierar under fiskeperioden och blir större mot slutet.

Siklöja finns i sött och brÀckt vatten i Nordeuropa, i södra Sverige och östra Norrland. Den lever huvudsakligen i sjöar men trivs i Bottenvikens brÀckta vatten.

År 2010 tilldelades Kalix löjrom en sĂ„ kallad skyddad ursprungsbeteckning som Ă€r EU:s starkaste livsmedelsskydd.

Endast rom frÄn siklöja fiskad och bearbetad inom kommunerna Haparanda, Kalix, LuleÄ och PiteÄ fÄr kallas Kalix löjrom.

KĂ€llor: Nationalencyklopedin, Norrbottens kustfiskares producentorganisation

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!