Norska storstrejken avblåst

Norge kan andas ut. I stället för en aviserad utvidgning avslutar alla de 25 000 strejkande sin aktion och kan från fredagsmorgonen återgå till sina arbeten.

LO:s ordförande Peggy Hessen Følsvik och NHO:s Ole Erik Almlid berättar om överenskommelsen.

LO:s ordförande Peggy Hessen Følsvik och NHO:s Ole Erik Almlid berättar om överenskommelsen.

Foto: Rodrigo Freitas/NTB/TT

Norge2023-04-20 17:46

"Strejken avslutas omedelbart och folk kan gå tillbaka till sina jobb så fort det låter sig göras", meddelade norska LO och Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) i ett gemensamt pressmeddelande på torsdagseftermiddagen.

Några timmar senare hade även YS (Yrkesorganisasjonenes sentralforbund) kommit överens med arbetsgivarnas representanter.

Därmed avbryter de 25 000 strejkande sin aktion och ytterligare 15 000, som skulle tas ut i strejk på fredagen, som slipper lägga ner arbetet.

– Det här är ett historiskt bra resultat, vi har aldrig tidigare fått ett högre tillägg i rena pengar. Det här är LO:s bidrag till att stoppa en utveckling som har gått i fel riktning, säger en glad LO-ordförande Peggy Hessen Følsvik.

Glada miner

LO och NHO kom sent på torsdagseftermiddagen överens om att arbetstagarna får de 5,2 procent i ramavtal de tidigare ratat. Men de får dessutom även ett generellt tillägg på 7,50 kronor i timmen och för lågavlönade ges ytterligare tillägg på minst 3 kronor, rapporterar NTB.

– Det är det här fackföreningsrörelsen handlar om, att stå samman och visa solidaritet. Det här visar nyttan av att strejka och av att stå enade, säger Peggy Hessen Følsvik.

För YS medlemmar ser avtalet snarlikt ut, där ges lokala förhandlingar dock större utrymme, enligt YS-ordföranden Hans-Erik Skjæggerud.

Norska inflationen beräknas i år hamna i snitt på 4,9 procent.

Även arbetsgivarna är nöjda.

– Jag är väldigt glad för att vi har hittat en lösning. Vi har redan från början sagt att vi ser den här strejken som onödig, säger NHO:s vd Ole Erik Almlid och kallar uppgörelsen för "acceptabel".

Oväntat besked

Medlaren Mats Ruland tackade på parternas presskonferens de båda förbunden för att de agerat ansvarsfullt och relativt snabbt kunnat skaka hand på ett nytt avtal efter mindre än fyra dygn.

Beskedet att LO avbryter sin strejk kom nämligen överraskande. Sedan strejken inleddes i måndags har det befarats att aktionen skulle bli långvarig och på fredagen hade ytterligare drygt 15 000 personer varslats.

– Det är starka krafter som sattes i rörelse. När LO går ut i strejk är det väldigt många företag som i stort stänger ner helt, säger Eirik Madssen jr, viceordförande i den lokala LO-klubben på Aker Solutions, till NRK.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!