Kommuner slår tillbaka mot kritik av pensionsavtal

Kommunernas nya generösare pensionsavtal spräcker alla märken och kostnadsramar och hotar därmed lönebildningen, enligt Svenskt Näringsliv som befarar höjda skatter.
–Jag förstår inte den kritiken, säger Anders Knape (M), ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Fackförbundet Kommunal hävdar att uppgörelsen kommer att innebär flera hundralappar mer per månad i avtalspension. Arkivbild.

Fackförbundet Kommunal hävdar att uppgörelsen kommer att innebär flera hundralappar mer per månad i avtalspension. Arkivbild.

Foto: isabell Höjman/TT

Politik/Arbete2021-12-21 06:56

Fack och arbetsgivare i kommuner och regioner har kommit överens om höjda pensioner och nya regler för omställning och arbetsmiljö som rör cirka 1,2 miljoner offentliganställda.

Men det här får Svenskt Näringsliv att gå i taket. Kommunsektorns pensionsuppgörelse spräcker märket som den konkurrensutsatta, internationella sektorn ska sätta och som parterna varit hyfsat eniga om ska följas.

"Notan till skattebetalarna"

"Uppgörelsen är ett brott mot lönebildningen i Sverige och hotar därmed Sveriges internationella konkurrenskraft", skriver Svenskt Näringslivs vice vd och förhandlingschef Mattias Dahl i en skriftlig kommentar till TT.:

"Det är skattebetalarna som kommer att tvingas betala för SKR:s kalas", fortsätter han.

Men enligt Anders Knape kritiken är överdriven. Det privata näringslivet har andra lösningar som flexpension och liknande.

– Det här är en historisk uppgörelse, den förbättrar villkoren för våra anställda och för verksamheten, säger han.

Enligt Knape är det nödvändigt med förbättringar för att kommuner och regioner ska kunna vara attraktiva som arbetsgivare med stora rekryteringsbehov. Det måste synas i pensionsbeskedet att det lönar sig att ha jobbat, i dag är det knappt så, enligt Knape.

Det handlar enligt honom om begränsade nivåhöjningar och inga skattehöjningar är nödvändiga.

Över en miljon anställda

Uppgörelsen, som träffats mellan kommuner, regioner, kommunala bolag och 25 fackförbund, berör sammanlagt omkring 1,2 miljoner anställda. Den är en följd av att parterna kommit överens om hur det så kallade las-avtalet ska införas.

– Efter ett långt arbetsliv är det alldeles för många medlemmar som i dag får en alldeles för låg pension, och att kunna höja avtalspensionen med 1,5 procent betyder flera hundralappar extra i pension i framtiden för medlemmarna i Kommunal, säger säger Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog till Ekot i Sveriges Radio.

Avsättningarna till den avgiftsbestämda avtalspensionen höjs från 4,5 till 6 procent för löner upp till drygt 44 000 kronor i månaden. För löner högre än så höjs avsättningarna från 30 till 31,5 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!