Besked till hushÄll om elstöd kan dröja

HushÄllen utlovades före valet att ett skydd mot höga elnotor skulle vara pÄ plats 1 november. Men nu Àr det högst oklart om tidtabellen hÄller.

Mycket Àr Ànnu oklart om det utlovade högkostnadsskyddet. Moderaternas energipolitiske talesperson Carl-Oskar Bohlin, partiledaren Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson. Arkivbild.

Mycket Àr Ànnu oklart om det utlovade högkostnadsskyddet. Moderaternas energipolitiske talesperson Carl-Oskar Bohlin, partiledaren Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Politik2022-09-24 13:03

DÀrmed kan det ocksÄ dröja innan hushÄllen fÄr besked hur mycket de smÀrtsamt höga elnotorna kommer att lindras - och nÀr pengarna betalas ut.

Moderaternas energipolitiske talesperson Carl-Oskar Bohlin sÀger i en skriftlig kommentar till TT: "En M-ledd regering kommer att kompensera hushÄll och företag för höga elpriser sÄ snart det Àr möjligt".

I valrörelsen regnade miljardlöften över hushÄllen.

"Om vi vinner valet och Sverige fÄr en ny regering, sÄ kommer vi se till att högkostnadsskyddet för hushÄll och företag mot de extrema elpriserna, finns pÄ plats den 1 november. HushÄllens ekonomi ska rÀddas i god tid före jul".

Det skrev Moderatledaren Ulf Kristersson i ett sms till TT om högkostnadsskyddet nio dagar före valet.

Han framhöll att det var ett "gemensamt vallöfte” frĂ„n M, KD, SD och L.

MĂ„nga miljarder

NÄgot gemensamt förslag verkade dock inte ha funnits nÀr vallöftet utfÀrdades.

Moderaterna var först ut i valrörelsen och föreslog ett högkostnadsskydd för 15 miljarder kronor under tre mÄnader, som till stor del skulle betalas via statsbudgeten.

S-regeringen kontrade sedan med att 60 miljarder i sÄ kallade flaskhalsavgifter hos Svenska KraftnÀt skulle Äterföras till hushÄll och företag. En summa som kort dÀrefter ökades till 90 miljarder.

Den avgÄende statsministern Magdalena Andersson (S) lovade elkunderna: "Du kommer att fÄ pengar i vinter".

Kristdemokraterna föreslog Ä sin sida att staten under vintern ska stÄ för 90 procent av kostnaden över 70 öre per kWh i spotpris. Kostnaden bedöms till 37 miljarder kr per mÄnad. Den ska finansieras bland annat genom flaskhalsintÀkter, tillfÀllig extraskatt pÄ elproducerande bolag.

Ont om tid

Nu ser miljarderna frÄn Svenska KraftnÀts flaskhalsavgifter ut att bli en viktig del i det kommande högkostnadsskyddet.

Det statliga bolaget har fÄtt i uppdrag att ta fram ett förslag pÄ hur miljarderna ska kunna Äterföras till hushÄll och företag. Den avgÄende S-regeringen har satt 15 november som deadline, vilket Àr senare Àn högerpartiernas löfte om nÀr högkostnadsskyddet ska vara pÄ plats.

Moderaterna framhÄller att de vill att stödet ska rÀknas retroaktivt frÄn den 1 augusti. DÀrför Àr tid för införande mindre viktigt, enligt partiet. Exakt nÀr det kan komma att ske blir beroende av hur snabbt Svenska KraftnÀt kan ta fram förslaget.

Det kan dröja veckor innan en ny regering Àr pÄ plats och kan börja pressa pÄ.

"Den sittande regeringen och berörda myndigheter bör dÀrför redan nu öka takten sÄ att detta kan komma pÄ plats sÄ snabbt som möjligt. Det kommer vi göra sÄ fort vi tilltrÀder", sÀger Bohlin.

"Inte okomplicerat"

NÀr Svenska KraftnÀts förslag Àr klart ska en ansökan skickas in till och godkÀnnas av Energimarknadsinspektionen (Ei).

– Vi har en arbetsgrupp som jobbar dedikerat med frĂ„gan mot mĂ„ldatumet 15 november. Har vi möjlighet att göra en ansökan före det sĂ„ kommer vi givetvis att göra det, sĂ€ger Robert Thelander, enhetschef för intĂ€ktsprocesser pĂ„ Svenska KraftnĂ€t.

Men det Àr inte okomplicerat, enligt honom. Flaskhalsavgifter ska normalt anvÀndas till att investera i elnÀtet. De kan ocksÄ gÄ till att justera stamnÀtavgifter, nÄgot som ska komma kunderna till del i slutÀndan. Men nu ska det handla om att Äterbetala en del till kunderna.

– Det Ă€r inte helt enkelt att snabbt bara slĂ€nga ur sig en lösning som blir bra för alla, sĂ€ger Robert Thelander.

I uppdraget till myndigheten stĂ„r till exempel att det i första hand Ă€r kunder i södra Sverige som ska stöttas – hushĂ„ll och företag i de tvĂ„ elprisomrĂ„den dĂ€r priserna Ă€r högst. Myndigheten ska föreslĂ„ hur stödet ska se ut, ange hur det pĂ„verkar elmarknaden och hur det ska betalas.

KĂ€nner press

PÄ Energimarknadsinspektionen (Ei) kÀnner man press pÄ att det ska gÄ undan med handlÀggningen. Inspektionen har samtidigt ett ansvar att se till att de EU-regler som gÀller följs.

– Vi har en tĂ€t dialog sĂ„ att vi ser hur deras projekt Ă€r riggat, vi försöker följa det sĂ„ att vi ska vara sĂ„ redo det gĂ„r nĂ€r förslaget kommer, sĂ€ger Elin Broström, enhetschef för marknadsövervakning pĂ„ Ei.

EU-kommissionen öppnade i vÄras för att anvÀnda flaskhalsavgifter pÄ nya sÀtt, pÄ grund av de exceptionella elpriserna och de stora inflöden av avgifter prisskillnaderna ger. Portugal och Spanien har slagit in pÄ den vÀgen. Och diskussionen i EU fortgÄr.

– Det blir av vĂ€ldigt stor vikt för oss hur budskapet som kommer frĂ„n EU Ă€r, sĂ€ger Elin Broström.

Det kommer inte att gÄ pÄ bara nÄgra dagar att behandla ansökan nÀr den vÀl kommer, bedömer hon.

– Men det Ă€r vĂ€ldigt hög prio och vi kommer att fatta beslut sĂ„ snart vi kan.

Fakta: Högkostnadsskydd

I valrörelsen föreslog i stort sett alla partier nÄgon form av högkostnadsskydd eller andra sÀtt att mildra hushÄllens elrÀkningar i vinter.

Först ut var Moderaterna. M-förslaget gick ut pÄ att staten skulle stÄ för tre fjÀrdedelar, 75 procent, av kostnaden över 1 krona per kilowattimme.

Det skulle kosta 15 miljarder för tre mÄnader och skulle betalas med slopad upprÀkning av bistÄndet, vinster frÄn Vattenfall samt besparingar i arbetsmarknads- och klimatpolitik.

Strax dÀrefter kom regeringen med sitt förslag, helt finansierat av flaskhalsavgifter frÄn Svenska KraftnÀt om minst 60 miljarder. Myndigheten fick uppdraget att senast den 15 november komma med förslag om en modell för Äterbetalning. Summan höjde sedan regeringen till 90 miljarder.

DÀrefter lovade M, KD, SD och L att ett högkostnadsskydd ska vara pÄ plats den 1 november. De sade att de vill skynda pÄ Svenska KraftnÀt sÄ att de kan komma med ett förslag tidigare Àn den 15 november.


Fakta: Flaskhalsavgifter i elnÀtet

Flaskhalsavgifter heter formellt kapacitetsavgifter.

Det Àr avgifter som Svenska kraftnÀt tar in som en slags trÀngselskatt nÀr el ska överföras frÄn ett elprisomrÄde i Sverige till ett annat, eller till ett annat land.

Avgifterna ska normalt gÄ till att hÄlla elnÀtet i trim, investeringar till exempel, sÄ att kapaciteten blir sÄ bra som möjligt.

PÄ grund av de skenande elpriserna och överföringsproblem har inflödet av avgifter ökat kraftigt sedan 2020.

I slutet av 2021 hade 22,3 miljarder samlats pÄ ett konto hos Svenska kraftnÀt.

Vid slutet av 2023 berÀknas de ha ökat till minst 59 miljarder, enligt en uppskattning gjord i somras.

NÀr elnÀtet fungerar sÄ bra det gÄr att förvÀnta sig kan avgifterna tÀcka upp för en sÀnkning av stamnÀtsavgifter.

Att betala tillbaks dem direkt till kunderna har dock inte prövats tidigare.

KÀlla: Svenska kraftnÀt

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!