Amerikansk ekonomi och dess ränteutveckling styr mycket av världens pengaflöden. Sedan nyblivne president Joe Biden och hans demokrater efter valet fått en stark maktställning väntar nu rejäla stödpaket för att få fart på USA:s ekonomi. Det har i sin tur drivit upp räntorna på statsobligationer eftersom sannolikheten för stigande inflation tilltagit.
Sedan i somras har den amerikanska tioårsräntan dubblats till drygt en procent. Inflytelserika storbanken Goldman Sachs spår en ränta på 1,5 procent mot slutet av året.
Inte så säkert
Det skulle tala för högre ränteläge även i Europa och Sverige och då också stigande bolåneräntor. Men bedömare är inte så säkra på det, denna gång.
– Än så länge är de inte på väg upp i Europa. Man undrar lite om Europa kommer att följa efter här. Jag är inte så säker på det, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije och får medhåll av Pär Magnusson, räntestrateg på Swedbank:
– Det som är speciellt är att det har varit nästan uteslutande en amerikansk grej. Sedan augusti har amerikanska räntor pendlat upp med ungefär 60 punkter. Under samma tid har svenska, tyska och japanska långräntor legat i samma intervall och knappt påverkats alls. Det är ovanligt, de brukar följa med, säger han.
SEB-ekonomerna tror att de långa Europaräntorna har nått botten och är på väg upp.
Prognosen som pekar upp
Sammantaget är Boijes bedömning ändå att ränteläget är i stigande även i Sverige, om än ganska långsamt och måttligt. SBAB spår att de bundna bolåneräntorna stiger mer än de rörliga på både ett års sikt och lite längre. I dagsläget lockar många banker med lägre bundet än rörligt pris.
Enligt SBAB:s prognos har den rörliga räntan om ett år stigit från dagens genomsnittliga nivå på 1,5 till 1,6 procent. Två- och femårsräntan har stigit från i snitt 1,4 till 1,6 respektive 1,8 procent. Historiskt har det nästan alltid varit billigare att köra rörligt, men enligt SBAB:s prognoser har den trenden vänt sedan 2019 och även framåt ser det ut att bli något, kring 0,2 procentenheter, billigare att i dagsläget välja bundet.
Pär Magnusson tonar ner risken för stigande räntor i Sverige, i alla fall de rörliga.
– Det är Riksbankens agerande som avgör nästan helt och hållet vad som händer med svenska bolån. Utsikterna för att svenska bostadsräntor ska pressas upp av amerikanska räntor har nästan brutits, säger han.