Det här innebär fri hyressättning

Kan hyresvärden sätta hyran precis som den vill och vad händer om jag vill byta min lägenhet? Utredningen om fri hyressättning skapar många frågor. Här är svaren på de viktigaste.

Husfasader från olika tidsperioder på Folkungagatan på Södermalm. Arkivbild.

Husfasader från olika tidsperioder på Folkungagatan på Södermalm. Arkivbild.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Politik2021-06-04 15:20

Men vad innebär då förslaget?

Detta är tänkt att gälla nyproduktion från den 1 juli 2022 eller då lagstiftningen träder i kraft. Hyresvärd och hyresgäst får avtala om hyran inför en flytt men i praktiken blir det värden som bestämmer hyran. Den ska dock inte "väsentligt överstiga" hyran för liknande lägenheter. Den får heller inte höjas mer än en gång per år och ska inte överstiga inflationen i konsumentprisindex.

Jag bor i en gammal lägenhet, vad gäller då?

Förslaget är inte tänkt att beröra nuvarande bestånd eller någon som bor i hyresrätt i dag. Däremot berörs så kallade konverteringar, det vill säga lokaler som görs om till bostäder.

I utredning lyfts att ändrade förhållanden kan påverka hyressättningen. Vad innebär det?

Detta handlar om lägenhetens attraktionskraft där hyresvärden kan yrka på att hyran ska höjas mer än KPI. Det ska inte handla om underhåll utan till exempel förbättrade kommunikationer som en tunnelbanestation.

Så fungerar byten

Om man som hyresgäst inte kan acceptera en hyreshöjning, vad händer då?

Då får man precis som i dag opponera och tvisten kan hamna hos hyresnämnden. Utredaren Kazimir Åberg ser att det kan bli processande mellan parterna.

– Det kan bli en och annan som kan testa systemet men enligt min uppfattning är detta förutsägbart för båda parter, säger han.

Jag vill byta min tvåa mot en trerumslägenhet. Vad innebär förslaget för mig?

Byter man mellan systemen är förslaget att man tar över varandras hyresavtal. Utredaren tror dock att två separata marknader eventuellt kan skapas.

– Möjligen men det är ren spekulation att hyresgäster kommer att byta inom sin egen hyressättningsmodell. Det får framtiden utvisa, säger han.

Punkt i januariavtalet

Betyder det här att att det kommer byggas fler bostäder runtom i landet?

Detta hävdar de borgerliga partierna. Utredaren Kazimir Åberg har dock inga beräkningar eller uppskattningar hur det kommer att påverkas.

Kommer det att påverka hyror i befintliga lägenheter?

Nej, i alla fall inte enligt utredaren då hyror som bestämts utifrån det nya systemet inte får användas som jämförelse då hyror i det gamla systemet sätts.

Varför kommer den här utredningen nu?

I april förra året fick Kazimir Åberg uppgiften att utreda en av de hetaste potatisarna inom svensk bostadspolitik – nämligen den kring fri hyressättning när det gäller nyproducerade lägenheter. Ett sådant lagförslag var en av punkterna i januariavtalet mellan regeringen, Centern och Liberalerna.

Massiv kritik

Varför har det varit så kontroversiellt?

Kritiken har varit massiv, från politiskt håll i form av Vänsterpartiet som släppte fram regeringen och Stefan Löfven under villkor att marknadshyror inte ska införas. I annat fall hotar partiet att rikta misstroende mot statsministern. Från till exempel Hyresgästföreningens sida ser man ett hot mot hyresgästernas trygghet. I stället får fastighetsägarna mera makt.

"I dag är det så att hyreshöjningarna påverkas av hur bra hyresvärden tar hand om sina fastigheter och hyresgäster. Med detta system försvinner incitamenten att vara en god hyresvärd", anser Hyresgästföreningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!