Dumpar utredning – prisar nytt "Saltsjöbadsavtal"

Den omdiskuterade utredningen om försvagningar i arbetsrätten genomförs inte. Sedan två stora LO-förbund anslutit sig till las-avtalet blir det politikerna som ska anpassa lagen till uppgörelsen.
–Den här överenskommelsen är ett styrkebesked, för Sverige och den svenska modellen, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Statsminister Stefan Löfven (S) och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Arkivbild.

Statsminister Stefan Löfven (S) och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Arkivbild.

Foto: Lars Larsson/TT

Politik2020-12-04 17:25

– Vi ser det som positivt om fler förbund skulle vilja ansluta sig, säger Löfven på en digital pressträff om uppgörelsen mellan Svenskt Näringsliv och tjänstemännens PTK – det avtal som nu också de två största LO-förbunden Kommunal och IF Metall anslutit sig till.

Han kallar uppgörelsen historisk och jämför med det så kallade Saltsjöbadsavtalet som tecknades 1938, ett huvudavtal mellan fack och arbetsgivare som formade den svenska arbetsmarknaden, fick ner antalet strejker och skapade stabilitet.

Löfven påminner om att även det avtalet, för 82 år sedan, ingicks utan att alla LO-förbund var med.

Varit framgångssaga

– Det är inget unikt och Saltsjöbadsavtalet har ju varit en framgångssaga för svensk arbetsmarknad, liksom den här överenskommelsen kommer att vara, säger Löfven.

– Lagändringarna kommer att genomföras under den här mandatperioden, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Hon tillägger att arbetet med att anpassa lagen om anställningsskydd (las) utifrån parternas avtal inleds omgående. Eventuella förändringar jämfört med avtalet lär mest bli tekniska, enligt Nordmark, inga förändringar i sak. Avtalet bland annat att det blir möjligt att undanta tre personer från turordningen vid uppsägning oavsett antal anställda. I dag kan två personer undantas, men bara i företag med högst tio anställda.

Den omstridda statliga utredningen om las läggs nu åt sidan, enligt Nordmark.

– Nu har parterna nått en överenskommelse och då är det upp till oss att respektera den, säger statsministern.

C och L nöjda

Centerledaren Annie Lööf är även hon mycket nöjd med parternas överenskommelse. Det är också regeringens andra samarbetsparti, Liberalerna.

– Efter 40 år tar vi nu äntligen avgörande kliv mot en modern arbetsmarknad, säger Annie Lööf till TT.

Också Liberalernas arbetsmarknadspolitiske talesperson, Arman Teimouri, är nöjd.

– Det är dock beklagligt att inte alla LO-förbund mäktade med ända i mål, säger han.

Annie Lööf säger även hon att den hett omdebatterade utredningen om las kan skjutas åt sidan. Enligt Lööf var det verktyget som fick parterna att göra upp på egen hand i stället för att lämna det till politiken. Utredningen var ett krav från C, och fanns med i regeringens och samarbetspartiernas avtal om samarbete och regeringsmakten.

– Jag är väldigt stolt över att utredningen från i somras har funnits med som ett tryck i bakgrunden. Nu kommer vi att lojalt genomföra det här avtalet till punkt och pricka, säger hon.

– De har kommit till kloka slutsatser och vi ska till att genomföra det enligt det upplägg parterna har, säger Arman Teimouri.

Han framhåller att regeringen och samarbetspartierna måste titta lite mer på de delar som handlar om kompetensutveckling och a-kassan, inte minst för att det kommer att behövas statliga pengar till det också.

– Det är större frågor, de måste utredas. Men vi förstår att alla delar är viktiga för parterna. Nu är det politikens ansvar att hitta en bra helhetslösning, säger Teimouri.

Fakta: Bakgrund till avtalet

I överenskommelsen mellan regeringen och samarbetspartierna C och L, som slöts i januari 2019, angavs vad som skulle ses över kring arbetsrätten. Det blev också direktiven till den utredning som kom med sina förslag före sommaren.

Arbetsrätten moderniseras och anpassas efter dagens arbetsmarknad samtidigt som en grundläggande balans mellan arbetsmarknadens parter upprätthålls.

Arbetsrätten ska ge företagen flexibilitet och skydda den enskilde arbetstagaren mot godtyckliga uppsägningar.

Lagen om anställningsskydd ska ändras genom tydligt utökade undantag från turordningsreglerna. Utredningen som får i uppdrag att utarbeta denna lagändring ska vidare lägga förslag som, särskilt för mindre företag, innebär lägre kostnader vid uppsägningar, samtidigt som rättssäkerhet och skydd mot godtycke upprätthålls.

Nu har fack och arbetsgivare hunnit före politiken och skrivit avtal som ska ge samma resultat. Politikerna ska omsätta det i lagändringar som ska genomföras före valet 2022.

Källa: Januariavtalet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!