Det dröjer fortfarande knappt två veckor till. Men från 25 februari öppnar slussarna, då blir det så kallade omställningsstödet sökbart hos Skatteverket. EU-kommissionen har gett klartecken till regeringens förslag att förlänga omställningsstödet för augusti 2020 till februari 2021.
Protester
Företagare, främst inom krognäringen, har protesterat högljutt för att pengarna har dröjt. Det har inte gått att ansöka om omställningsstöd sedan i augusti. Finansminister Magdalena Andersson (S) har då hänvisat till att EU måste godkänna de tillfälliga stödreglerna. Dessutom pekar hon på att regeringsbeslutet, med stöd av C och L, först togs i november då smittan tog fart igen.
– Det är inte så att det här har dröjt ett halvår, säger hon.
Omställningsstödet är utformat så att om ett företag har förlorat 30-40 procent av sina intäkter i pandemin, jämfört med året före, så kan företagaren få mellan 70 och 90 procent av sina fasta kostnader ersatta av staten, den högre nivån för mindre företag.
Mer förmånligt
Magdalena Andersson säger att det slutliga beskedet från EU gjort att stödet blivit lite mer förmånligt än ursprungsförslaget.
– EU har ändrat på regelverket på vägen. Deras tolkning har gjort det mer generöst, säger Andersson.
Taket för de tre perioderna, aug-okt, nov-dec, jan-feb, landar på 97 miljoner kronor. Det är så mycket som ett företag som mest kan få i statligt omställningsstöd.
Restriktionerna för framför allt krog- och resebranschen riskerar att pågå en bra bit in i vår, minst. Hittills har regeringen förlängt stöden i takt med att pandemins konsekvenser för många företag fortsätter. Om det blir så fortsättningsvis kan finansministern inte svara på.
– Det är en av frågorna som vi tittar på nu.
Rättad version: Förtydligar i första citatet vad finansministern syftar på vad gäller väntetid.