EU överens – ska dra ned på gasen

En majoritet av EU-länderna har i ett extrainsatt möte kommit överens om en frivillig minskning av gasanvändningen på 15 procent i syfte att dämpa beroendet av rysk gas. Men Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto kallar förslaget "värdelöst och skadligt".

Energikommissionär Kadri Simson, tidigare minister i Estland, på väg in till mötet.

Energikommissionär Kadri Simson, tidigare minister i Estland, på väg in till mötet.

Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Politik2022-07-26 11:13

EU vill förbereda sig inför vintern och möjliga avbrott i gasleveranserna från Ryssland, som ihållande använder energiförsörjning som ett vapen, står det i ett pressmeddelande där överenskommelsen tillkännages.

– Gårdagens besked från Gazprom understryker på nytt att vi måste vara redo för strypt tillförsel från Ryssland, när som helst. Och för att vara redo måste vi agera nu, sade EU:s energikommissionär Kadri Simson på väg in till tisdagens extrainsatta ministermöte i Bryssel.

Hon framhåller att man måste skära ned på konsumtionen i förebyggande syfte och fortsätta med den underjordiska lagringen av gas i Europa, som nu är uppe i 66 procent av den totala kapaciteten. Målet är 85 procent under 2022.

Upp till varje land

Överenskommelsen följer i stort kommissionens förslag om en frivillig minskning av konsumtionen med 15 procent från den 1 augusti till den 31 mars 2023.

Vilka åtgärder som ska vidtas för att nå målet är upp till varje land. Det kommer även att vara möjligt att i vissa fall begära undantag från minskningsmålet om de till exempel redan överskridit sina mål för att fylla gaslagren, eller är beroende av gas för viktiga industrier.

Men det finns en tvingande del om att Europeiska rådet, på förslag från EU-kommissionen, har möjlighet att utlösa en så kallad "union alert", vilket gör den minskade gasanvändningen obligatorisk.

Detta kan utlösas vid en stor risk för gasbrist eller vid exceptionellt hög efterfrågan, eller om fem eller fler medlemsländer som har utropat en kris på nationell nivå ber kommissionen att göra så.

Medlemsländerna är då överens om att inte skära ned på gas som påverkar hushåll och samhällskritisk verksamhet, som sjukvård och försvar.

Ungern var det enda land som inte röstade för planen.

– Det här är ett orättfärdigt, värdelöst, ogenomförbart och skadligt förslag, säger Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto efter mötet.

Ungern har i stället signalerat att man vill köpa mer rysk gas. Även Polen uttryckte på förhand att det skulle bli omöjligt att nå en tvingande uppgörelse, men röstade ändå för förslaget.

Stryper Nordstream

Pressen var stor på EU-ministrarna att nå fram. Ryssland meddelade under måndagen att det statliga gasbolaget Gazprom drar ned på flödet genom ledningen Nord Stream 1. Anledningen uppges vara tekniska problem med turbiner.

– Det finns ingen teknisk anledning att göra det, det är ett politiskt beslut, säger Simson.

Gazprom har inte bara hintat om Nord Stream utan över en natt höjt trycket i ledningen Urengoj-Pomary-Uzjgorod, varnar den ukrainska gasoperatören. Detta kan enligt bolaget orsaka skador på ledningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!