Ett stort antal tillfälliga skatteanstånd som beviljades under våren 2020 på grund av pandemin väntas upphöra de närmaste månaderna.
Regeringen har tidigare aviserat att anståndstiden ska kunna förlängas i som längst 15 månader. Nu tas det förslaget tillbaka och i stället föreslås en möjlighet till förlängning med 24 månader.
– Vi har lyssnat noga och förstår att likviditeten hos de här företagen är en väldigt viktig fråga. Det är livskraftiga företag, men de får väldigt svårt med återbetalningstakten om man ligger kvar med 15 månader, säger finansminister Mikael Damberg (S).
Att regeringen nu vill bevilja en ännu längre förlängning beror på de nya coronarestriktioner som infördes i december 2021 och januari 2022. De drabbar företag i vissa branscher hårt, uppger finansminister Mikael Damberg (S) och pekar restaurang- och hotellbranschen som exempel.
– Därför gör vi en rejäl förlängning med 24 månader för att se till att företagen kommer igenom den här pandemin på ett bra sätt, säger han.
En avbetalningsplan ska löpa under förlängningen. De skatteanstånd som annars skulle upphöra under våren 2022 ska därmed i stället vara återbetalda senast våren 2024. Därmed blir den maximala anståndstiden fyra år.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 7 mars 2022.
Skatteverket har hittills beviljat anstånd med inbetalning av skatt för omkring 53 000 företag under pandemin, enligt finansdepartementet. Totalt handlar det om ca 56 miljarder kronor, varav ca 26 miljarder kronor redan har betalats tillbaka.
Moderaternas skattepolitiska talesperson Niklas Wykman hävdar att anledningen till att regeringen förlänger avbetalningstiden är att Moderaterna och andra partier inte varit nöjda med regeringens ursprungsförslag och att den därför tvingats backa.
I en skriftlig kommentar anklagar Wykman Damberg för att "sprida dimridåer".