Företagarna: Förseningen leder till konkurser

Med sitt ickebesked om elstödet lämnar regeringen företagarna i sticket anser organisationen Företagarna. Följden blir onödiga konkurser, enligt chefsekonom Johan Grip.

Företagen får fortsätta vänta på när elstödet kommer. Arkivbild.

Företagen får fortsätta vänta på när elstödet kommer. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Politik2022-12-22 14:40

Företagarna företräder runt 60 000 företagare och driver företagarpolitiska frågor, inte minst inom områden som skatter och stöd.

Att energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på torsdagen inte kunde berätta när elstöd till företag kan betalas ut uppfattas som något av ett dråpslag.

– Att två dagar före jul få beskedet att det ännu inte finns något besked, det är bedrövligt. Innan valet lovade man att det (elstödet) skulle vara på plats i november. Och nu får vi alltså veta att det kanske kommer någonting till sommaren, vi vet fortfarande inte om det blir en återbetalning, säger Johan Grip.

TT: Vad blir följderna av den här förseningen?

– Vissa företag kommer att gå i konkurs av likviditetsproblem. Så blir det ju. När räkningarna är skyhöga och det inte blir någon återbetalning och det inte sker några andra lättnader då kommer en del företag i onödan att gå i konkurs.

Efterlyser vilja

TT: Hur ser du på argumentet att elstödet inte går att införa nu på grund av EU-skäl (det bryter mot reglerna för statsstöd)?

– Det må ju vara sant, men då får man göra andra saker och använda hela regeringens och finansdepartementets arsenal och sänka andra skatter och avgifter. Ta ut mindre just nu eftersom likviditet är ett problem. Det går, men man måste vilja också.

TT: Finns ingen sådan vilja hos regeringen?

– Nej, för då hade de annonserat att de skulle sänka arbetsgivaravgifterna för småföretag eller sänka elskatten. Men det gör de inte, säger Johan Grip.

Viss förståelse

Svenskt Näringsliv beklagar budskapet från Ebba Busch i mildare ordalag:

"Många företag har det jättetufft, vi befinner oss i ett läge där vi riskerar uppsägningar och att livskraftiga företag går förlorade. Det är djupt olyckligt att vi hamnat i denna situation. Vi hade förstås önskat att frågan varit utredd vid det här laget och att det skulle gå fortare, men vi ser också att regeringen gör vad den kan, med dagens regelverk, för att hitta en väg framåt", säger Marie Knutsen Öy, ansvarig för energipolicys i arbetsgivarorganisationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!