TT: Är det tillbaka på ruta ett när det gäller stöd till företag?
– Nej, därför att i regeringsuppdraget som vi nu ger har man också att ta hänsyn till det som tidigare tagits fram, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) om det nya uppdraget till Svenska kraftnät.
– Vi sätter en väldigt snäv tidsram, 4 januari behöver ansökan gå in till Energimarknadsinspektionen, säger Busch.
På frågan om hur lång tid det tar därefter kan Busch inte ge något tänkbart datum. När ansökan lämnats till Energimarknadsinspektionen ska den göra en prövning och därefter ska regeringen arbeta fram två förordningar med detaljer om stöd. Kanske behövs också en granskning av EU-kommissionen.
Lovade på plats
I valrörelsen lovade de nuvarande regeringspartierna och stödpartiet Sverigedemokraterna att ett högkostnadsskydd mot höga elpriser skulle vara på plats den 1 november. För hushållen finns nu beslut som bäddar för att utbetalningar ska kunna börja i slutet av februari. Men för företagen går det inte, enligt energiministern, att ange någon tidpunkt alls.
Ebba Busch säger att det är ett tufft ickebesked att få för företagen, men något annat är inte möjligt.
– Jag kan garantera att vi gör allt vad vi kan där vi kan påverka tidsramarna och göra dem så korta som möjligt. Vi kommer att göra allt vi kan för att korta tiden för förordningsprocessen, säger hon och tillägger:
– Men utöver det så vill jag inte ge utfästelser som vi inte är hundra på att de håller.
Förstår besvikna
Hon säger att hon förstår att företagen i elområde 3 och 4, det vill säga i södra och mellersta Sverige, kan vara besvikna.
Så sent som under onsdagen antydde Busch att det skulle komma ett tidsbesked före jul.
Det som har gjort det omöjligt att gå vidare med det liggande förslaget är, enligt Ebba Busch, utformningen det fick sedan Energimarknadsinspektionen ändrade på modellen i sitt godkännande av Svenska kraftnäts förslag. Inspektionen lade till ett tak för hur mycket storförbrukare kunde få utan att ansöka särskilt om ersättning för elkostnader över taket. Utan det taket hade stödet inte godkänts av EU-kommissionen, enligt inspektionen.
Men enligt regeringen krockar modellen, efter inspektionens tillägg, med reglerna för statsstöd.
– Företag skulle behandlas olika, och det skulle det inte gå att få godkänt för av kommissionen, säger Ebba Busch.
Stödet uppdelat i två delar
Stödet till företagen är uppdelat i två delar, ett generellt och ett för mer elintensiva företag. Men i inget av fallen finns alltså något besked i dag om när pengarna kan tänkas komma. För speciellt elintensiva företag har regeringen skickat in en ansökan om statsstödsgodkännande till EU. Och där är det EU som äger tidsfrågan, enligt Busch.
Sedan tidigare har hushållen i södra och mellersta Sverige, alltså elområde 3 och 4, utlovats elstödspengar på kontot i februari.