Ingves: Amorteringsstopp skadar Sverige

Att slopa eller pausa amorteringskravet Àr en olÀmplig ÄtgÀrd som skadar Sverige. Det sÀger riksbankschefen Stefan Ingves i en intervju i Aftonbladet.

Riksbankschef Stefan Ingves varnar för att ett stopp för amorteringar kan skada Sverige. Arkivbild.

Riksbankschef Stefan Ingves varnar för att ett stopp för amorteringar kan skada Sverige. Arkivbild.

Foto: Tim Aro/TT

Politik2022-10-10 07:50

Samtliga fyra partier som ingÄr i Moderatledaren Ulf Kristerssons regeringsunderlag vill antingen helt slopa amorteringskravet eller, som M, pausa det.

Riksbankschefen varnar för detta.

– Det Ă€r en olĂ€mplig Ă„tgĂ€rd som skadar Sverige om man genomför det. Man mĂ„ste ha klart för sig att vi har enormt stora bolĂ„n i svensk ekonomi och hela bolĂ„nemarknaden utgör en risk för ekonomin, sĂ€ger Ingves till tidningen.

– Det vore en djupt olycklig signal till omvĂ€rlden att sĂ€ga att sĂ„ fort det blev lite dyrare att lĂ„na sĂ„ ska man sluta amortera, sĂ€ger han.

Även Finansinspektionens generaldirektör Erik ThedĂ©en, som vid Ă„rsskiftet eftertrĂ€der Stefan Ingves som riksbankschef, sĂ€ger i en intervju i Ekots lördagsintervju att det inte Ă€r en lĂ€mplig Ă„tgĂ€rd.

– Att anvĂ€nda amorteringsverktyget i samma riktning som under pandemin vore helt enkelt en felaktig Ă„tgĂ€rd, sĂ€ger ThedĂ©en.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!