Kalldusch för svenska företag – trots avtal

Att Bryssel och London har enats om ett handelsavtal är otvetydigt positivt, enligt flera ekonomer. Men från årsskiftet väntar ändå en rejäl försämring för många svenska företag.

Det blir svårare att handla med Storbritannien, trots brexitavtalet. Arkivbild.

Det blir svårare att handla med Storbritannien, trots brexitavtalet. Arkivbild.

Foto: Frank Augstein

Politik2020-12-24 17:30

– Att det finns ett avtal är på alla sätt bättre än om det inte funnits ett. Utan avtal hade vi kunnat stå med tullar så höga som 10–20 procent. Med ett avtal mildras de negativa konsekvenserna för både personer och företag, säger Anna Stellinger, chef för EU-frågor på Svenskt näringsliv.

Men trots det blir det betydligt svårare att handla med Storbritannien från och med den 1 januari, då avtalet träder i kraft.

– Det kommer inte gå att slänga in några extra varor i sista minuten i containern i Göteborgs hamn, den enkelheten i handeln försvinner. Det kommer bli mer administration, det kommer att innebära mer krångel, det blir svårare att handla med den brittiska marknaden. Det blir en markant skillnad jämfört med i dag, säger Anna Stellinger.

Ytterligare kostnader

Carl Nilsson, ekonom på Swedbanks makroanalysavdelning, stämmer in.

– Det är väldigt positivt för ekonomin att det inte blir några tullar. Men trots det kommer vi att få mycket tullformaliteter som svenska företag inte är vana vid att träffas av vid handel inom Europa.

Det kan exempelvis handla om att svenska företag behöver export- och importdeklarera handel och anmäla till tullmyndigheter.

– Dessutom kan lagstiftningar i Storbritannien och EU börja avvika från varandra på sikt, vilken kan innebära ytterligare administrativa och juridiska kostnader för svenska företag, säger Carl Nilsson.

Tjänstehandeln drabbas

Eftersom Storbritannien är en så viktig handelspartner för Sverige slår utträdet brett mot hela det svenska näringslivet.

– Det är svårt att peka ut den sektor som inte berörs alls. Men värst drabbas kanske tjänstehandeln, som bygger på att man kan flytta personer och data. Och på de två områdena har avtalet inte kommit tillräckligt långt, säger Anna Stellinger.

På världsmarknaden har den stora effekten av avtalet varit en starkare brittisk valuta. Pundet har sedan i november ökat i värde med drygt fem procent mot dollarn, när signalerna om att ett avtal närmat sig duggat tätt. Men på börsen har avtalseffekten varit begränsad.

– Vi har inte sett lika stora marknadsrörelser som man hade kunnat tänka sig, i och med att det är en stor händelse. Men finansmarknaderna styrs mycket av andra faktorer, och slits mellan försämrat virusläge och hopp om vaccinationer, säger Carl Nilsson.

"Underbetyg"

Det är nu fyra och ett halvt år sedan britterna röstade för en brexit, och handelsavtalet kom alltså på plats först när blott en vecka återstår innan Storbritannien lämnar den inre marknaden.

– Det har medfört väldigt mycket osäkerhet för företag både globalt och i Sverige, man har inte vetat hur förhållandet till Storbritannien kommer att se ut. Det är på ett sätt ett underbetyg till hur processen har skötts, säger Carl Nilsson.

Fakta: Så viktig är den brittiska handeln

Sverige exporterar varor till Storbritannien för 64 miljarder kronor ett normalår, vilket gör landet till Sveriges sjätte största exportland. Tjänsteexporten uppgår till 61 miljarder kronor, näst störst.

Varuimporten är 51 miljarder kronor och tjänsteimporten 57 miljarder kronor.

Uppskattningsvis 66 000 jobb finns i Sverige till följd av Sveriges export till Storbritannien, antingen direkt eller via underleverantörer. Dessutom jobbar 43 000 personer i brittiskägda företag i Sverige.

Källa: Svenskt Näringsliv

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!