Krogbranschen måste få besked om stöd, och det nu, enligt PG Nilsson, krögare som driver Svenska brasserier.
– De fattar beslut om långtgående åtgärder utan att ge några besked om stöd. Vi har inte fått stöd utbetalat sedan i juli månad, säger han, och kräver att regeringen omedelbart måste ge besked om när stöden kommer till branschen.
– Det är den enda frågan. Varför betalas inte stödet ut? Finansministern säger att det måste göras noggranna kontroller. Men det finns förslag om att betala ut stöden först och göra kontrollerna sedan, säger han.
Protesterna mot de uteblivna stöden kommer att fortsätta från krögarhåll.
– Folk är så arga att jag knappt kan hålla mina kollegor lugna, säger PG Nilsson.
Han förklarar att protesterna inte avser smittskyddsåtgärderna i sig, utan branschens ekonomiska situation.
Christian Cederferm som driver två O´Learys-krogar i Gävle respektive Borlänge, håller med.
– Vi måste ta ansvar för att stoppa smittspridningen, men stöden måste komma hand i hand med restriktionerna. Vi måste förhindra en konkursvåg. Det här är riktiga företag, ingen tjänar på att de försvinner när allt ska startas igen, säger han.
Smittan sprids inte på krogen
Jonas Siljhammar, vd på krogbranschens organisation Visita, tycker att regeringens beslut att stoppa all alkoholförsäljning från klockan 20.00 är en missriktad åtgärd. Det är inte på krogen som smittspridningen sker, enligt honom.
– Det finns tydliga smittskyddsåtgärder på restauranger som fungerar väl. Nu används alkohollagen för att stoppa försäljningen från klockan 20.00, och det innebär att hela kvällen försvinner. Krogarna får inte något stöd, säger han.
Signalpolitik
Han tycker att klockan 20-stoppet är signalpolitik utan någon egentlig effekt på smittspridningen.
– Man sitter ned och äter med avstånd, det är inte nattklubbsverksamhet.
Han hade hoppats att regeringen skulle meddela en återgång till åtminstone den tidigare gränsen, att alkoholförsäljning tillåts fram till klockan 22. Men nu blir det alltså inte så.
– Jag har den största respekt för att vi måste hindra smittan och göra vad vi kan. Men riksdagen var överens om att ge stöd vid inskränkningar för företag.
Krögarna kommer att fortsätta att protestera mot inskränkningar i deras verksamheter utan att stöd ges, tror han.
Han ser till och med att klockan 20-gränsen innebär andra risker, som att det skapar trängsel innan krogarna stänger och att folk går hem och fortsätter att festa efter det att krogen stängt.