M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson konstaterar att svensksomalierna inte är den enda grupp som lever i stort utanförskap. Lösningen är, enligt M, densamma för alla grupper:
– De ska lära sig svenska och utbilda sig, och så ska de in på arbetsmarknaden. Man har själv ett ansvar, men dessutom finns stöd och hjälp.
Svantesson kallar Sverige möjligheternas land och pekar på att man kan läsa språk och skaffa sig utbildning utan kostnad.
Enligt henne är det inte fördomar och diskriminering som är den viktigaste förklaringen till att svensksomalier eller andra invandrargrupper lever i utanförskap:
– Huvudskälet är låg utbildning och att man inte lärt sig tillräckligt bra svenska.
Låsta kvinnor
Jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) slås av flera saker kring svensksomaliernas integration.
– Skillnaden mellan gymnasieutbildning eller inte är en enormt stark vattendelare på den svenska arbetsmarknaden.
Hon poängterar också vikten av ett sammanhang för att kunna praktisera svenskan.
– Det så kallade intensivåret är jätteintressant, där man parallellt har möjlighet att lära sig språk och samtidigt praktisera och få en mentor.
– Men det som jag kanske tycker är mest bekymmersamt i den här rapporten är dock skillnaden mellan män och kvinnor. Att kvinnor i den här gruppen i så liten utsträckning är förvärvsarbetande. Det innebär att man blir väldigt låst i familjen oavsett situation, säger ministern till TT.
Höga trösklar. . .
Både Svantesson och Liberalernas ledare Nyamko Sabuni tycker det är bra att Stiftelsen The Global Village nu kartlägger olika invandrargrupper.
Att integrationen har varit svår för många svensksomalier tror Sabuni bland annat beror på att de ofta har dålig utbildning med sig från hemlandet.
Sabuni pekar också på höga trösklar in i arbetslivet här och att Sverige har låga förväntningar på människor och ställer låga krav.
Likt M tror inte L på särlösningar för olika invandrargrupper.
– Nej jag tror inte på identitetspolitik. Politiken ska utgå från individen och individens behov. Inte utifrån gruppens behov, säger Sabuni.
. . .låga förväntningar
Martin Ådahl, arbetsmarknads- och integrationspolitisk talesperson för Centern, tycker att svensk integrationspolitik är alltför mycket inriktad på omhändertagande.
Han pekar på att somalier lyckas så mycket bättre i exempelvis USA, Kanada och Storbritannien. De vill visa framfötterna och kan enligt Ådahl klara sig. Men det finns fördomar om låga förväntningar i det svenska systemet och det är farligt, anser han och efterlyser bland annat ett betydligt mer resultatinriktat SFI.
Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson uttalar sig skriftligt:
"Vi har länge varnat för den här situationen – det är följden av en oansvarig migrationspolitik. De viktigaste åtgärderna mot misslyckad integration är att ställa hårda krav och att skapa verkliga incitament för frivillig återvandring."