Många lediga jobb – hög långtidsarbetslöshet

Antalet lediga jobb är fler än någonsin i Sverige. Samtidigt är långtidsarbetslösheten fortsatt hög – och de som står långt ifrån arbetsmarknaden har halkat ännu längre bort. –De som hade det tufft redan innan pandemin har hamnat längre bak i kön till de lediga jobben, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark håller en pressträff om situationen på arbetsmarknaden. Arkivbild.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark håller en pressträff om situationen på arbetsmarknaden. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Politik2022-05-03 10:14

Sysselsättningen ökar och arbetslösheten minskar i Sverige. Sedan toppen av pandemin har arbetslösheten sjunkit med 1,9 procentenheter, motsvarande 108 000 personer, enligt Arbetsförmedlingen.

– Vi ser helt enkelt en urstark återhämtning efter pandemin på svensk arbetsmarknad. Vi har i dag över 100 000 färre arbetslösa jämfört med när arbetslösheten var som högst under sommaren 2020, säger Eva Nordmark på en pressträff.

Rekordmånga lediga jobb

Antalet lediga jobb hos Arbetsförmedlingen är fler än någonsin. I mars uppgick antalet nyanmälda platser till 157 000, vilket är 67 000 fler än motsvarade månad föregående år.

– Det är på en historisk nivå. Aldrig tidigare så har vi haft så många lediga jobb i Sverige, säger Eva Nordmark.

Allra flest lediga jobb finns det inom handel och inom vård och omsorg. Samtidigt är långtidsarbetslösheten fortsatt hög i landet. I mars hade 175 000 personer varit utan arbete i mer än tolv månader. Det är nästan hälften, 49 procent, av alla inskrivna arbetslösa.

– Personer som lämnar arbetslöshet och går in i arbete är de som har kortare inskrivningstider och som har minst en gymnasieutbildning. De står alltså nära arbetsmarknaden, säger Eva Nordmark.

– Så sammantaget har vi en utveckling där en större andel av de som är arbetslösa har varit arbetslösa under en längre tid.

Nya regeringsuppdrag

Personer med nedsatt arbetsförmåga, utomeuropeiskt födda samt äldre är överrepresenterade bland långtidsarbetslösa. För att få bukt med långtidsarbetslösheten har regeringen gett Arbetsförmedlingen nya uppdrag.

Dels ska myndigheten förstärka stödet till personer som är långtidsarbetslösa, bland annat genom att öka den fysiska närvaron i socioekonomiskt utsatta områden. Dels ska Arbetsförmedlingen ta ett helhetsgrepp om vilka behov som finns, och vilka nya åtgärder som krävs för att få långtidsarbetslösa i arbete.

Länen med flest nya jobb

Kronobergs län: 14,8 procent

Gotlands län: 11,9 procent

Stockholms län: 11,1 procent

Jönköpings län: 10,7 procent

Östergötlands län: 10,6 procent

Statistiken avser nyanmälda platser janauri-mars 2022 som andel av den registrerade arbetskraften. Statistiken inkluderar inte ferieplatser och är inte säsongsrensad.

Källa: Regeringskansliet/Arbetsförmedlingen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!