Hubben ska fungera som en samverkansmiljö där olika aktörer, så som småskaliga företag och forskare, kan bedriva innovationsprojekt. Slutmålet är att möjliggöra processutveckling och produktion i stor skala för cell-och genterapi, vaccin och andra läkemedel.
Vinnova får för uppdraget 21 miljoner kronor 2021 och för nästa år 15 miljoner kronor. Därtill skjuter Vinnova till ytterligare 14 miljoner kronor ur befintliga medel.
Satsningen görs i samarbete med bolaget NorthXBiologics i Matfors.
Synliggjort brister
Näringsminister Ibrahim Baylan (S) säger att pandemin har synliggjort brister i exempelvis produktionskapaciteten för vaccin.
– Vi kan heller inte utesluta att mutationer kommer göra att vi behöver förändrade eller ytterligare vaccin. Då blir det här samarbetet en pusselbit för att åtgärda problemen vi har sett och där Sverige ska kunna bidra på ett helt annat sätt än vad vi har kunnat göra initialt, säger Baylan på en presskonferens.
Enligt en rapport från Vinnova behöver Sverige öka tillgången till anläggningar för avancerade produktion av läkemedel och vaccin. Att stärka det här området stärker även Sveriges beredskap för framtida pandemier, säger Vinnovas generaldirektör Darja Isaksson.
"Ligger långt fram"
Men Sverige ligger inte efter, enligt Darja Isaksson.
– Sverige ligger långt fram. Det är anledningen till att Sverige gör den här satsningen, säger hon.
Tanken är att hubben i Matfors ska byggas upp successivt under en tvåårsperiod.
TT: Är målet att Sverige ska bli självförsörjande när det kommer till vaccin?
– På sikt är naturligtvis målet att inte bara kunna lösa en del av de behov som vi själva har, utan också bidra ur ett nordiskt och europeiskt perspektiv när det gäller just avancerade vaccin, säger Baylan.