Wykman har under dagen varit i kontakt med riksbankschefen och generaldirektörerna för Finansinspektionen och Riksgälden.
– Det vill till att vara på tårna och följa utvecklingen timme för timme. Hittills så gör de svenska myndigheterna bedömningen att man inte ser några betydande spridningsrisker in i det svenska finansiella systemet, säger ministern.
Från europeiskt håll kommer motsvarande besked, man är rustade och det finns motståndskraft. Men raset för Deutsche Banks aktie under dagen visar att läget fortsatt är stressat på finansmarknaden, enligt Wykman.
– Det här understryker det jag sagt från start och det våra myndigheter säger, att det här är ett stressat läge. Det vill till att hela tiden följa detta.
Exponerat mot omvärlden
Det finns en beredskap att agera i Sverige om vi skulle få spridningseffekter hos svenska banker, framhåller han.
– Det finns möjlighet för Riksbanken att ge likviditetsstöd. Om de (verktygen) ska användas, hur de ska användas och när de ska användas, det beror på vilken karaktär en eventuell kris har.
Sverige är inte med i EU:s bankunion men är likväl exponerat mot omvärlden som en liten handlande ekonomi i en "brutal världsekonomi", som Niklas Wykman beskriver det.
– Vi är exponerade mot omvärlden och är det oroligt så finns det betydande risker att det blir tufft här.
Lugnande ord
På frågan om det är viktigt för ledande politiker och myndighetschefer att gå ut och ge lugnande ord just nu, likt Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har gjort, så svarar ministern:
– Det är viktigt att säga som det är, och läget är sådant att det finns en oro, det finns en stress. Myndigheter bedömer hittills inte att det finns några spridningsrisker in i det svenska finansiella systemet, men hushållen ska givetvis vara medvetna om att situationen är stressad. Men det finns både bredd och djup i verktygslådan, och insättningsgarantin är ett sådant verktyg.