Han är tillsammans med statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström på plats i Luleå för handelsmötet mellan EU och USA.
Från amerikanskt håll deltar samtidigt bland annat utrikesminister Antony Blinken. Med tanke på Sveriges pågående Natoprocess och att Turkiets presidentval precis har avgjorts i helgen är detta ett ypperligt tillfälle för svensk del att samtidigt lyfta Natofrågan med USA, påpekar före detta Turkietambassadören Michael Sahlin.
— Det är ett självklart tema. Det känns som att man prioriterar att prata med de andra Natoländerna att dessa ska aktivera sin dialog med Turkiet för att påverka länderna för att få frågan löst.
Utrikeshandelsminister Johan Forssell medger att Nato och Turkiet kommer att avhandlas men poängterar att tiden är relativt knapp under de två dagar som mötet är tänkt att äga rum.
— Det är ett ganska intensivt möte, det är lite drygt 24 timmar så det är inga oceaner av tid men det finns tid till bilateraler, säger Johan Forssell.
TT: Vilka förhoppningar vågar du då ha?
— Det är klart att vi är väldigt måna om att få en snabb ratificering av vår Natoansökan, självklart är det så och valet i Turkiet var en pusselbit. Vi jobbar väldigt hårt för att vi ska bli medlemmar så snart som möjligt.
Träffas på flygflottiljen
Under tiden i Luleå finns det ett separat möte inbokat med, förutom Blinken och statsminister Ulf Kristersson, även Tobias Billström. Mötet är tänkt att äga rum på flygflottiljen F21.
— Det blir ett bra tillfälle att värdera var vi är i processen, påpekar Johan Forssell.
För svensk del har det hela tiden handlat om att försöka få grönt ljus för ett medlemskap inför Nato-toppmötet i Vilnius senare i sommar.
För utrikeshandelsminister Johan Forssell kommer dagarna i Luleå snarare handla om de ursprungliga skälen till mötet mellan USA och EU.
Tre viktiga frågor
Enligt Forssell är det främst tre frågor som det finns förväntningar på:
1. En färdplan gällande forskning och utveckling av 6G, det vill säga nästa mobilsystemsstandard. På plats kommer bland annat telekomjättarna Ericsson och Nokia finnas.
— Det är väldigt viktigt för ett teknikmoderland som Sverige som ligger långt framme och för svenska företag som Ericsson, förklarar Forssell.
.
2. Stärkt samarbete när det gäller handel och investering inom ny teknik.
— Det handlar framförallt om den gröna och digitala omställningen, till exempel kring AI. Inom såväl EU och USA planeras det nu att ta fram ny lagstiftning men ska man kunna handla över Atlanten så krävs en gemensam syn annars riskerar vi olika standarder.
.
3. Ett arbetsprogram för samarbete om hållbar handel mellan EU och USA.
— Det handlar om att ta fram en ny transatlantisk marknadsplats för varor och investeringar, säger Forssell och tar ett konkret exempel på en laddstolpe för tunga elfordon om nu ska visas upp i Luleå.