Nya BNP-siffror visar på en kraftig återhämtning under fjärde kvartalet för Kinas ekonomi.
En tillväxt på 6,5 procent på årsbasis var högre än analytikers genomsnittliga förväntningar (6,1 procent enligt Reuters) och är nu ett tecken på att landet gått vidare till en ny fas enligt en ekonom:
– Det indikerar att tillväxten nu gått in i en expansiv zon även om några sektorer fortfarande är under återhämtning, säger Xing Zhaopeng, ekonom vid australiska banken ANZ och baserad i Shanghai, till Reuters.
Ökad industriproduktion
Tillväxttakten har nu mer fart än före coronapandemins utbrott med stöd i en kraftigt ökad industriproduktion. Kina – där pandemin började – är nu enda landet i världen som tros uppvisa tillväxt under 2020 även om 2,3 procent för helåret är landets sämsta siffra sedan 1970-talet.
Historiskt sett har Kinas BNP-siffror omgärdats av en viss skepsis av ekonomer som en konsekvens av bristen på insyn från omvärlden men ekonomer bedömer dock en fortsatt kraftig återhämtning under 2021 där tillväxten skjuter i väg till 8,4 procent vilket i så fall skulle vara den högsta på ett årtionde.
2021 blir också det första året i Kinas nya femårsplan där det dock finns fortsatta utmaningar. Landet som under flera månader hade väldigt låga smittal har den senaste tiden sett en ökning med efterföljande nedstängningar i den drabbade Hebei-provinsen. Just sådana åtgärder bedöms kunna få stora konsekvenser för landets ekonomi då det kan strypa konsumtionen under det kommande firandet av det kinesiska nyåret, traditionellt en period där miljontals kineser reser inom landet för att träffa släktingar och vänner.
Låg konsumtion
– Jämfört med investeringar och export är konsumtionen svag och har inte ännu nått upp till normala nivåer, bedömer Wang Jun, chefsekonom vid Zhongyuan Bank för Reuters.
Ytterligare frågetecken är hur relationen till USA kommer att utvecklas med nye presidenten Joe Biden men också lönekostnader liksom en allt äldre och inte arbetsför befolkning vilket innebär ytterligare kostnader.