Ebba Busch fick på den gemensamma pressträffen med M, SD och L ansvaret för att redovisa den tilltänkta nya regeringens energipolitik.
Sverige ska ha ett nytt mål där det som tidigare kallats förnybar energi blir 100 procent fossilfri energiproduktion. Kärnkraften får en betydligt tyngre del i framtida svenska energisystem, men vindkraften kommer att fortsatt vara "en viktig del av energimixen", enligt Ebba Busch. Däremot stoppas subventionen av anslutningarna av elnät till de havsbaserade vindkraftsbyggena.
"Utgångspunkten ska vara att alla produktionsslag bär sina egna kostnader", står det i det gemensamma dokumentet partierna emellan.
Ändrat vindbesked
Ett besked som i princip välkomnas av branschorganisationen Energiföretagen – att det blir teknikneutralt. Men, i det beskedet ligger också att subventionerna för anslutning av elnät till planerade havsbaserade vindkraftverk stoppas.
– Det skapar jättestor osäkerhet i branschen, vilket kan komma att ge förseningar, säger Energiföretagens vd Åsa Pettersson.
– De har fått ett besked, nu får de ett annat, fortsätter hon.
Den förra regeringen hade gett klartecken för att hjälpa vindkraftsbolagen med den kostnaden för att underlätta utbyggnaden av vindkraft till havs.
– Det här visar vikten av överenskommelser som gäller över lång tid, säger Åsa Pettersson.
Även vad gäller satsningen på kärnkraft skulle den ambitionen hjälpas mycket av en bred överenskommelse över blockgränsen, enligt Åsa Pettersson som ser ett intresse för ny kärnkraft.
– Det finns absolut ett intresse att investera om man får tydliga signaler från politiken, säger hon och är allmänt väldigt nöjd med det breda, omfattande greppet om svensk energipolitik framåt.
"Påskynda processen"
På kortare sikt föreslår den nya regeringen bland annat avfallsskatten och kraftvärmeskatten ses över för att göra de ekonomiska förutsättningarna bättre för att köra igång kraftvärmeverk för elproduktion.
Den stora mer akuta frågan avseende det av de fyra partierna utlovade högkostnadsskyddet för att sätta ett slags tak på de skenande elräkningarna, hade Ebba Busch inget mer konkret svar än att det kommer att levereras så fort som möjligt, och med retroaktiv utbetalning.
Hon pekar på att den avgående regeringen gett Svenska Kraftnät i uppdrag att senast 15 november redovisa hur hushåll och företag ska kompenseras.
– Vi ska göra allt vi kan för att påskynda den processen, säger Ebba Busch.
De fyra högerpartierna lovade i valrörelsens att ha ett högkostnadsskydd på plats 1 november, en tidpunkt som bara ligger drygt två veckor bort.
Utred återstart av Ringhals
Om klimatpolitiken säger Ebba Busch:
– Sverige ska klara klimatomställningen. Vi ska uppfylla vår del av Parisavtalet, men utan att slå sönder företag och svenska familjers ekonomi. Då är målet framåt elektrifiering och vägen dit stavas kärnkraft.
För att stärka kärnkraftens roll och förutsättningarna för investeringar föreslås nya statliga kreditgarantier på 400 miljarder kronor, enligt tidigare vallöfte. Nya regler ska tas fram som stärker kärnkraftens långsiktiga spelregler, på så sätt att kärnkraften ska "garanteras rätten till drift och elproduktion så länge anläggningarna är i gott skick och drivs på ett säkert sätt".
Dessutom vill regeringen skyndsamt tillsätta en utredning av återstart av Ringhals 1 och 2.
Förbuden i miljöbalken att tillåta nya reaktorer på andra platser än i dag och ha fler än tio samtidigt i drift ska tas bort.