Omstridd modell för mediestöd på väg

Ett omstritt system för mediestöd som ska införas vid årsskiftet har klubbats av Konstitutionsutskott (KU). Men detaljvillkoren – som många oroliga tidningar väntar på – kommer först när EU gett klartecken, enligt kulturminister Parisa Liljestrand (M).

Betänkandet från konstitutionsutskottet (KU) om det nya mediestödet är klart för publicering – riksdagsbeslut väntas den 15 november, enligt KU-ordföranden Ida Karkiainen (S).

Betänkandet från konstitutionsutskottet (KU) om det nya mediestödet är klart för publicering – riksdagsbeslut väntas den 15 november, enligt KU-ordföranden Ida Karkiainen (S).

Foto: Mikaela Landeström/TT

Politik2023-11-09 11:20

Den nya stödmodellen ska vara på plats om lite drygt sju veckor.

I färsk rapport från tankesmedjan Tiden varnas för konsekvenser som nedläggningar, minskad mediemångfald, ökad ägarkoncentration och en högre tröskel för lansering av nya medier.

Ekonomiskt väntas förändringarna slå särskilt hårt mot de näst största tidningarna lokalt runt om i landet och vissa rikstäckande nyhetsmedier, enligt rapporten.

"Tidsnöd" inför årsskiftet

Tidsnöden inför årsskiftet – då det gamla stödet försvinner – gör att oppositionen inte kan stoppa regeringens förslag, enligt rapportförfattaren Daniel Färm, vd för den socialdemokratiska tidningen Aktuellt i Politiken.

Johan Taubert, vd för Tidningsutgivarna (TU) räknar med att den nya stödmodellen gör att alla som i dag får stöd får mindre stöd i framtiden när fler ska dela på samma belopp.

Han efterlyser slopad moms på nyhetstidningar i stället för den behovsprövning som nu ska göras för alla utbetalningar av stöd. Han är också kritisk mot att regeringen och riksdagen har hamnat så nära årsskiftet utan ett färdigt system på plats.

– Det är anmärkningsvärt. Det är ett jätteproblem, säger han.

Många oroliga i branschen

Jämfört med regeringens proposition har KU lagt till en modell för hur det nya regelverket ska utvärderas och följas upp, enligt KU-ordföranden Ida Karkiainen (S).

– Det är väldigt många i branschen som är oroliga för konsekvenserna och det är svårt för oss att överblicka vad de här konsekvenserna kommer att leda till och hur stora de blir, säger hon.

Karkiainen är kritisk till att regeringen inte har förankrat arbetet med förordningen bättre med oppositionen.

– Vi har inte fått ta del av förordningen och vi har inte sett den, säger hon.

– Det är många saker som regleras i förordningen och jag beklagar att vi inte har fått ta del av den.

Ser ut att klubbas nästa vecka

Enligt Karkiainen och vice ordförande i KU, moderaten Erik Ottoson, ser det trots kritik och oenighet ut som att lagstiftningen klubbas i riksdagen nästa vecka.

– Vi har ett par punkter i marginalen där vi inte håller med varandra fullt ut, säger Ottoson.

Enligt kulturminister Parisa Liljestrand (M) ligger tidsplanen fast. Ett nytt mediestöd ska vara på plats vid årsskiftet.

"Regeringen kommer, precis som planerat, att ta beslut om förordningen så snart riksdagen tagit beslut om propositionen och notifieringsprocessen med EU-kommissionen är avslutad", skriver hon i en skriftlig kommentar till TT.

Fakta: 78 nyhetstidningar fick stöd i år

Det rättighetsbaserade system för mediestöd som nu ska ersättas har i år gett totalt 78 lokala och rikstäckande nyhetstidningar stöd. Stödnivån har baserats på ett driftsstöd beroende på upplaga, kompletterat med distributionsstöd och mediestöd.

Stora tidningar som Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten och Sydsvenskan har för 2023 tack vare det snart avskaffade stödsystemet fått beviljat stöd på 40 miljoner, 38 miljoner respektive 30 miljoner kronor.

Andra stora mottagare av stöd har varit Norrländska Socialdemokraten (21,5 miljoner) kristna Dagen, (17,7 miljoner) och Dagens ETC (20,8 miljoner).

Det befintliga stödsystemet har dock underkänts av EU-kommissionen, som gett en frist till årsskiftet för att ändra systemet så att det inte strider mot EU:s regler om statsstöd.

Källa: Tankesmedjan Tiden "Mediestöd eller mediedöd" (rapport nr 8, 2023)


Fakta: Nytt mediestöd ska godkännas av EU

Det lagförslag om mediestöd som nu har justerats i riksdagens konstitutionsutskott (KU) ska hanteras av hela riksdagen onsdagen den 15 november. Lagförslaget bygger till stora delar på en utredning som presenterades av Mats Svegfors i juni 2022.

Till själva lagen ska regeringen i sin tur presentera en förordning, där stödnivåer och villkoren för att få mediestöd preciseras.

Det nya behovsbaserade systemet utgår från en på förhand fastslagen pott pengar, som fördelas utifrån kostnader för redaktionell personal. Det ska även finnas utrymme för stöd till medier i kommuner och områden där det saknas egna medier.

En tydlig förändring är att gratistidningar ska kunna få stöd.

Under en de första fem åren får medier som har haft presstöd i tidigare system ett övergångsstöd, för att anpassa verksamheten till de nya villkoren.

Det krävs dessutom grönt ljus från EU för det nya mediestödet. Det befintliga rättighetsbaserade mediestödet, som tidigare har underkänts av EU, tas bort vid årsskiftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!