Öppet eller slutet? Oenighet om handeln i EU

Hur öppet ska EU vara i världshandeln? Frågan väcker oenighet bland medlemsländer som drar åt olika håll.
–Jätteviktigt att vi är öppna, manar utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) i Bryssel.

Oenighet råder mellan EU:s handelsministrar om hur handelspolitiken bör formuleras. Här diskuteras frågan av Spaniens Xiana Mendez, Frankrikes Franck Reister och Sveriges Anna Hallberg vid torsdagens ministermöte i Bryssel.

Oenighet råder mellan EU:s handelsministrar om hur handelspolitiken bör formuleras. Här diskuteras frågan av Spaniens Xiana Mendez, Frankrikes Franck Reister och Sveriges Anna Hallberg vid torsdagens ministermöte i Bryssel.

Foto: Francisco Seco/AP/TT

Politik2021-05-20 18:14

Trots intensiva förhandlingar under våren har EU-länderna inte kunnat enas om vilka ord som passar bäst för att uttrycka unionens handelsambitioner.

Sverige tillhör de länder som trycker på för öppenhet och fler frihandelsavtal. Andra är betydligt mer återhållsamma. Inte minst Frankrike talar flitigt om att EU måste kunna stå på egna ben när det gäller allehanda produktion.

"Strategisk autonomi" är ett franska favoritord i handelspolitiken.

– Vi vill ha den mer i linje med vår vilja att försvara våra företag och dem som arbetar där, sade utrikeshandelsminister Franck Riester på väg in till torsdagens möte i Bryssel.

"Väldigt osvenskt"

Hans svenska kollega Anna Hallberg tycker ändå att allt fler länder delar hennes och Sveriges uppfattning.

– Det är en överväldigande majoritet numer som står på öppenhetssidan. Men alla är inte med – och därför måste vi ta det en vända till, säger Hallberg.

Hon oroar sig för konsekvenserna av ett EU som sluter sig ekonomiskt.

– Vi har en och en halv miljon arbetstagare i Sverige som är beroende av exporten. Det är jätteviktigt att vi är öppna och inte räds konkurrensen. Det jag oroar mig för är när man pratar om att skydda industri som inte har ställt om, som inte är tillräckligt grön i sin produktion och så vidare. Det är väldigt osvenskt, tycker Hallberg.

WTO och USA

Efter ett år av digitala möten på grund av coronapandemin var torsdagens möte ett sällsynt tillfälle för de 27 EU-ländernas handelsministrar.

För en gångs skull fick man träffas i samma rum igen – och då dessutom luncha tillsammans med WTO:s nya generaldirektör Ngozi Okonjo-Iweala.

Lite digitalt blev det samtidigt, då man också hade överläggningar via länk med USA:s handelsrepresentant Katherine Tai.

Samtal om tullar

Med USA handlar samtalen naturligt nog mycket om den nystart för den ekonomiska relationen som Joe Bidens tillträde som president i Vita huset har inneburit, efter fyra konfliktfyllda år med företrädaren Donald Trump.

EU och USA har nyligen inlett formella diskussioner om framtiden för de stål- och aluminiumtullar som införts. För att visa god vilja har EU tills vidare valt att inte inför de ytterligare svarsåtgärder som varit planerade till den 1 juni.

Bra, tycker Hallberg.

– Vi har gått före och sagt att vi är beredda att börja lösa ut den här knuten. Nu är det upp till USA att ta den utsträckta handen och det signalerade vi i dag, säger utrikeshandelsministern i Bryssel.

Rättad: I en tidigare version angavs en felaktig uppgift om svenska arbetstagare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!