Pandemistöd till företag återinförs

Krisstöden för att stötta coviddrabbade företag är tillbaka. Regeringen och oppositionen är överens. –Det är ett styrkebesked att vi kunnat enas över partigränserna med Moderaterna, säger finansminister Mikael Damberg (S).

Finansminister Mikael Damberg (S) håller en pressträff för att presentera krisstöd till företag.

Finansminister Mikael Damberg (S) håller en pressträff för att presentera krisstöd till företag.

Foto: Marko Säävälä/TT

Politik2021-12-17 08:30

Regeringen har bara förhandlat med Moderaterna men informerat de andra partierna. Damberg räknar med att det finns ett brett stöd i riksdagen för förslagen som läggs i form av en extra ändringsbudget efter årsskiftet.

– Det här kommer att rädda jobb och företag, säger Elisabeth Svantesson (M) till TT.

Under hösten drogs de olika krisstöd som funnits under pandemin tillbaka. Men med ökande smittspridning och fler restriktioner och åtgärder börjar flera branscher känna av pandemins konsekvenser igen.

Anstånd med skatt

Det så kallade omställningsstödet och omsättningsstödet för enskilda näringsidkare kommer att införas retroaktivt från den 1 december, och kommer att kunna förlängas med en månad i taget. Dessutom får företag anstånd med att betala in skatt för det sista kvartalet i år.

– Likviditeten i exempelvis många restauranger är oerhört pressad nu. De har haft det tufft under hela pandemin och när det äntligen börjar gå bra, så går det bakåt igen, säger Elisabeth Svantesson.

Enligt Mikael Damberg kan omställningsstödet kosta cirka en halv miljard kronor i månaden. Exakt hur mycket de olika stöden kan kosta är svårt att beräkna, framhåller han.

Mest effekt

– Vi tar höjd för miljardbelopp, säger Damberg.

Däremot återinförs inte korttidsstödet på bred front.

– Vi har ändrat omställningsstödet, det är det stöd restaurangbranschen efterfrågar och som ger mest effekt, säger Mikael Damberg.

Han framhåller att svensk ekonomi går bra generellt men att vissa sektorer, framför allt restaurangbranschen, drabbas av restriktioner och människors ändrade beteende.

– Om läget förvärras kan det mycket väl bli så att vi går vidare i regeringens nästa trappa, till exempel med vaccinpass på restauranger, säger Damberg.

Regeringen följer utvecklingen noga och är beredd att förlänga stöden om det skulle behövas, framhåller han.

– Stöden måste finnas på plats om det blir ytterligare restriktioner. Och redan nu ser vi att till exempel restaurangbranschen har det tufft. Julbord efter julbord avbokas, och de försiktighetsåtgärder som regeringen har gått ut med påverkar branschen, säger Elisabeth Svantesson.

Drar tillbaka initiativ

I början av december tog Moderaterna ett initiativ i riksdagens finansutskott för att pressa regeringen att ta fram en plan för återinförda krisstöd. Även KD, SD och L stödde en sådan plan. Strax därefter aviserade finansministern att regeringen förbereder för att snabbt kunna återinföra krisstöd. Dessutom kom besked att evenemangsstödet förlängs till den 31 mars 2022 för att arrangörer ska våga fortsätta planera för olika evenemang. En extra budget planeras att läggas fram i riksdagen i januari.

– Vi är överens med regeringen om detta och är glada att det kommer på plats, så att vi inte behöver gå vidare med initiativet, säger Elisabeth Svantesson.

Fakta: Stöden

En utökning av det ordinarie omställningsstödet för december 2021-mars 2022. Ges retroaktivt från 1 december.

Omsättningsstöd kommer att införas för december 2021 för enskilda näringsidkare och handelsbolag med minst en fysisk delägare. Ges vid omsättningstapp på 30 procent av nettoomsättningen jämfört med referensperioden.

Anstånd för avdragen preliminär skatt och arbetsgivaravgifter ska kunna beviljas för högst nio redovisningsperioder, i stället för dagens sju. Detsamma ska gälla för anstånd för mervärdesskatt som redovisas månadsvis.

Anstånd för mervärdesskatt som redovisas kvartalsvis ska kunna beviljas för högst tre redovisningsperioder, i stället för dagens två. Anstånd ska kunna beviljas för redo­visningsperioder som infaller under oktober–december 2021.

Enligt nuvarande regler kan anstånd beviljas för redovisningsperioder som infaller under januari 2020–januari 2021. Förslaget innebär alltså att ytterligare valbara månader läggs till. Möjligheten att beviljas anstånd retroaktivt ligger kvar.

Källa: Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!