Regeringen får kritik för regionalpolitiken

Otydlighet, kortsiktighet och bristande helhetsperspektiv. Regeringens regionala utvecklingspolitik får hård kritik av Riksrevisionen.

Helena Lindberg är riksrevisor. Arkivbild.

Helena Lindberg är riksrevisor. Arkivbild.

Foto: Ned Alley/NTB Scanpix/TT

Politik2022-04-30 21:45

"Regeringens insatser har på en övergripande nivå varit alltför otydliga, kortsiktiga och med bristande helhetsperspektiv. Det har försvårat genomförandet av politiken, men även möjligheterna att utvärdera den", säger riksrevisor Helena Lindberg enligt ett pressmeddelande.

Utvecklingspolitiken har inte utvärderats på över 20 år, skriver Riksrevisionen, liksom att det inte går att få en bild av hur mycket av de politiska målsättningarna som nås.

Granskningen visar en rad förbättringar, men det har inte varit tillräckligt för att ge goda förutsättningar för ett effektivt samlat statligt agerande.

Att samordna statens insatser på området är komplext och omfattar många politikområden under flera olika departement, enligt rapporten.

Ett grundproblem, enligt Riksrevisionen, är att ansvaret inte är tydligt avgränsat. Det försvårar samarbete mellan regioner och myndigheter inom flera viktiga områden. Riksrevisionen pekar här på sådant som bredband, landsbygdsutveckling, hållbarhet, energi, arbetsmarknad och kompetensförsörjning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!