Regeringen ger klartecken för etableringsjobb

Regeringen ger grönt ljus för de så kallade etableringsjobben som ska hjälpa nyanlända och långtidsarbetslösa in på arbetsmarknaden, enligt ett pressmeddelande.

Johan Pehrson, arbetsmarknads- och integrationsminister. Arkivbild.

Johan Pehrson, arbetsmarknads- och integrationsminister. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Politik2023-09-11 22:29

I december förra året kom Svenskt Näringsliv, LO och fackförbundet Unionen överens om detaljerna i ett nytt avtal om etableringsjobben. Det gäller från den 1 januari i år, men för att det ska kunna används skarpt krävs att regeringen ändrar i en förordning.

De ändringarna har regeringen nu banat väg för och förhoppningen är att de ska kunna träda i kraft i början av 2024.

"Det ska vara enkelt för arbetsgivarna att anställa till en låg kostnad, samtidigt som arbetstagaren får en statlig ersättning som kompenserar för den lägre lönen. Det ligger nu ett stort ansvar på parterna att se till att det sluts nödvändiga avtal för att etableringsjobben ska bli verklighet", säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) i en kommentar.

Regeringen öronmärker 2,4 miljarder kronor i höstbudgeten för de kommande tre åren för att finansiera åtgärden, skriver Dagens Nyheter.

Etableringsjobben började diskuteras redan i spåren av flyktingkrisen 2015, men därefter har frågan dragits i långbänk.

Oppositionen har anklagat regeringen för att vara saktfärdig och har hävdat att Sverigedemokraterna, som har varit kritiskt till åtgärden, har agerat bromskloss.

Fakta: Etableringsjobben

Etableringsjobb är tvååriga och kan liknas vid en slags provanställning. Som huvudregel ska jobbet leda till en tillsvidareanställning på heltid där den etableringsanställde arbetat.

Grovt räknat delar arbetsgivaren och staten på lönekostnaden som kommer att ligga på respektive kollektivavtals miniminivå.

För att som individ komma ifråga för ett etableringsjobb gäller att man varit långtidsarbetslös minst 24 månader och/eller vara nyanländ och varit i Sverige upp till tre år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!