– Jag tar inte lätt på den här kritiken, men i den här svåra avvägningen så tycker vi att det väger över att sekretessbelägga alltihopa, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).
Regeringen beslutade i december om en lagrådsremiss om att sekretess ska råda vid Försäkringskassans handläggning av det kommande elprisstödet. Det föreslås därmed bli hemligt vem som får ta del av stöd och med hur mycket.
I mellandagarna kom Lagrådet med sitt yttrande där man sågade lagförslaget rakt av – både remisstiden man fått på sig och förslaget i sak.
Remisstiden för den ena promemorian var en vecka och för den andra i praktiken endast en halv dag, vilket inte kan anses acceptabelt, enligt expertinstansen.
Medborgerlig kontroll
Därutöver lyfte Lagrådet det faktum att allmänna handlingar utgör "en av hörnstenarna i vårt demokratiska statsskick" och att tillgången underlättar fri åsiktsbildning, en fri och på fakta grundad debatt i skilda samhällsfrågor liksom den medborgerliga kontrollen av den offentliga maktutövningen.
Men regeringen anser alltså att mot detta ska ”sekretessintresset” och de enskildas intresse ställas, och att uppgifter om elförbrukning i normala fall inte är offentliga.
Lagrådet sågade även detta: "Handlingsoffentlighet är utgångspunkten och något fristående sekretessintresse finns inte."
Energi- och näringsminister Ebba Busch meddelar nu att regeringen går vidare med att sekretessbelägga elstödet, trots kritiken.
– Det finns ingen som har tecknat ett avtal med ett elhandelsbolag som har en viss förbrukning som därmed har godkänt att det här är en förbrukning som hela övriga svenska folket ska ta del av, säger hon till TT.
– Jag förstår också och respekterar kritiken mot den snäva tidsramen, men i andra delar av landet så skriker folk efter att det här behöver komma nu. Och det är på svenska folkets sida som jag står här.
Redan offentligt
Såväl Justitiekanslern och juridiska fakultetsstyrelsen vid Lunds universitet som Journalistförbundet skrev i sina remissvar att uppgifterna om elförbrukning inte kan vara så integritetskänsliga att skyddsintresset väger tyngre än insyn.
Regeringen invände att uppgifter om elförbrukning och utbetalt elstöd tillsammans kan ge en bild av vanor, livsstil och ekonomi och skulle kunna användas i försäljningskampanjer.
Lagrådet påpekar att det redan i dag är möjligt att begära ut uppgifter om en persons förbrukning om man är kund hos kommunala elnätsföretag, och även Boverket har sådana uppgifter i form av byggnaders energideklaration.
Lagstiftningen är tänkt att träda i kraft den 1 februari.