Finansminister Elisabeth Svantesson (M) beskriver på DN Debatt budgeten som "återhållsam". Inflationsbekämpningen behöver fortsatt vara en central del i regeringens ekonomiska politik, enligt henne.
Samtidigt pressas både hushåll och skola, vård och omsorg av inflationen. Det är dyrt att leva och kostnader skenar.
Regeringen har redan fått kritik från både LO och näringslivet för att satsa för lite pengar. Svantesson gör bedömningen att satsningar på nästan 40 miljarder kronor är en väl avvägd summa för att stötta hushåll och välfärd, samt påbörja utlovade reformer. Större satsningar riskerar att öka inflationstrycket och därmed slå tillbaka i form av bland annat högre räntor. Därför har årets budgetarbete varit en knepig balansgång.
Högljudd reaktion
De senaste veckorna har regeringen och SD presenterat en skur av olika nya förslag i statsbudgeten. Men som vanligt utgör de bara en mindre del av hela statsbudgeten, vars utgifter i år ligger på över 1 200 miljarder kronor.
Regeringen föreslår förändringar i 2024 års budget på sammanlagt 60 miljarder kronor. Av den summan utgör 40 miljarder kronor så kallade "satsningar". De förslagen bedöms kunna genomföras utan att betalas med skattehöjningar eller besparingar i andra delen av budgeten. Pengarna tas från "reformutrymmet".
Det största enskilda budgetförslaget är ett nytt jobbskatteavdrag som kostar 11 miljarder kronor. Det finansieras genom att regeringen inte räknar upp inkomstgränsen för när man ska betala statlig skatt med inflationen, vilket annars brukar ske. Det innebär att fler får betala statlig skatt än vad som annars skulle vara fallet, vilket lett till en högljudd reaktion från borgerligt håll. Å anda sidan får alla del av det nya jobbskatteavdraget.
Behövs mer?
Satsningar på vård, skola och omsorg är en viktig del i regeringens budget. Många kommuner och regioner befarar att de kan behöva göra personalnedskärningar.
Intresseorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) räknar med att kommuner och regioner går med ett samlat underskott på 28 miljarder kronor under 2024 om inget görs.
Regeringen föreslår att staten stöttar välfärden med netto 16 miljarder kronor nästa år i generella och riktade statsbidrag. Reaktionen från SKR har varit att satsningen är bra, men att staten behöver skjuta till mer pengar.