Regeringen risar EU-förslag om hållbarhet

Regeringen ser stora brister i EU-kommissionens förslag om vilka energislag som kan klassas som hållbara investeringar. Detta måste rättas till, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) som ser risker för vattenkraftens och skogsbrukets gröna status.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Arkivbild.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Arkivbild.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Politik2020-12-18 20:30

– Oron vi känner är att det går ut över klimatomställningen om förslaget blir som det ser ut nu, säger Bolund till TT.

Han ser risker för vattenkraftens och skogsbrukets gröna status.

Regeringen har fått kritik av oppositionen, Svenskt näringsliv och de stora energibolagen, inklusive statliga Vattenfall, för att inte driva på nog för svenska intressen i frågan.

Styra till grönt

Det handlar om förslaget till regler för taxonomi i EU, en klassning av vilka investeringar som kan räknas som hållbara och "gröna". Det har stor betydelse för var investerare styr sina pengar, när efterfrågan ökar på hållbara projekt att satsa på.

På fredagen lämnade regeringen in synpunkter och invändningar till EU-kommissionen, som skickades ut sitt förslag till så kallad delegerad akt på allmän remiss för någon månad sedan.

Enligt Bolund skulle nordisk vattenkraft och nordiskt skogsbruk inte uppfylla alla kriterier som föreslagits för att klassas som hållbara investeringar.

– Det kan försvåra möjligheterna att använda bioenergi för att ersätta kol, bensin och diesel.

– Och det ställs väldigt höga krav på administration och detaljer som måste uppfyllas. Det kommer att öka bördan för skogsägare och jordbrukare utan att man tillför någon klimatnytta, fortsätter finansmarknadsministern.

Gott hopp

Han har ändå hopp om att de svenska invändningarna ska ta skruv och leda till att kommissionen tänker om.

– Förslaget nu ligger ganska långt från det som EU-länderna kom överens om för förordningen som styr taxonomin och det som den tekniska expertgruppen tog fram som förslag, säger han.

Rickard Nordin – Centerpartiets energi- och för närvarande också ekonomiskpolitiske talesperson – är inte riktigt lika hoppfull.

– Det blir ett hästjobb att ändra i kommissionens förslag, säger han.

För passiv

Nordin anser att regeringen länge varit alltför passiv, men att den nu verkar ha kommit till insikt i sak om vad som står på spel. Taxonomin i sig är viktig för omställning.

– Det är viktigt för att det handlar om vilka investeringar som räknas som gröna. Många vill investera i gröna projekt, privatpersoner såväl som stora fonder, säger han.

Det innebär att kapital söker sig till sådant som anses grönt och att det blir svårare för energislag som inte klassas som hållbara att få investeringskapital till bra räntor och villkor.

Fakta: Taxonomi och EU:s miljömål

EU har satt mål för energi och klimat till 2030 och siktar på en klimatneutral union 2050.

Ett medel för att nå målen är taxonomin, ett klassningssystem för hållbara investeringar.

Det ska hjälpa och styra investerare att satsa i miljö- och klimatmässigt hållbara projekt.

Ramverket trädde i kraft i somras. Sedan dess pågår arbete med kriterier för och krav på investeringar för att de ska kunna listas som gröna.

Det handlar bland annat om krav på vattenkraft och bioenergi och indirekt hur skog får användas.

Källa: EU-kommissionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!