Regeringen vill skynda på vindkraft till havs

Regeringen räknar med att havsbaserad vindkraft blir allt viktigare för Sverige. Nu ska planer tas fram för 120 terawattimmar ny vindkraft från havet.

Vindkraftverk på Lillgrund i Öresund. Arkivbild

Vindkraftverk på Lillgrund i Öresund. Arkivbild

Foto: Johan Nilsson / TT

Politik2022-02-15 07:50

– Det är nästan lika mycket som hela elförbrukningen i Sverige på ett år, säger miljöminister Annika Strandhäll (S) på en pressträff.

Regeringen har nu fastställt de statliga havsplanerna för Västerhavet, Östersjön och Bottniska viken. I dem pekas bland annat lämpliga områden för vindkraft ut.

– Därmed skyndar vi på utbyggnaden av havsbaserad vindkraft, säger Strandhäll.

Havsplanerna har tagits fram av Havs- och vattenmyndigheten. Flest områden som anses vara lämpliga för vindkraft finns i södra Bottenviken.

Vill ha mer

Havs- och vattenmyndigheten bedömer att de utpekade områdena i de tre havsplanerna kan ge vindkraft för 23-31 terawattimmar, TWh, per år. Regeringen anser dock att det är för lite och ger nu Energimyndigheten och andra myndigheter i uppdrag att planera för ytterligare 90 TWh.

Energimyndighetens uppdrag ska redovisas senast i mars 2023. Havs- och vattenmyndighetens förslag ska lämnas till regeringen senast i december 2024.

Det är många intressen som ska samsas om haven, som naturen och djurliv, sjöfart och fiske. Därför har havsplanerna tagits fram i samråd med en lång rad organisationer, kommuner och myndigheter.

Det är dock inte de statliga havsplanerna som bestämmer var vindkraftsparker slutligen byggs. Planerna visar statens samlade syn på hur havet bör användas, men de fungerar bara som vägledning för myndigheter, kommuner och domstolar när de planerar och ger tillstånd för olika verksamheter i havet.

I flera kommuner finns ett motstånd mot att bygga vindkraftsparker till havs.

– Vindkraften kommer att byggas långt ute till havs och varken hörs eller syns från land, säger Strandhäll.

Havsplanerna börjar knappt två kilometer från den så kallade baslinjen, oftast strandlinjen utmed kusten.

Försvaret stoppar

Försvarsmakten har också stoppat vindkraftsplaner. Försvaret har bland annat behov av övningsområden i havet och av att skydda signalspaning från störningar.

Vindkraftsbranschen vill att betydligt större områden för vindkraft pekas ut än vad som finns i de nuvarande havsplanerna. Därifrån kommer också kritik mot långa och osäkra tillståndsprocesser. Som ansökningsprocessen ser ut i dag kan företag få avslag på sina vindkraftsplaner efter flera år.

Regeringen förbereder en proposition med förslag på enklare tillståndsprocesser för vindkraft. Den arbetar också med att titta på hur kommunerna kan ges ökade incitament för att säga ja till vindkraftetablering.

– Vi ska fortsätta upprätthålla höga miljökrav, men att vindkraftsföretag tidigare i processen ska få ett tydligt besked om vad som gäller är en viktig inriktning för oss, säger Strandhäll.

"Miljöpartiets politik"

Energiminister Khashayar Farmanbar (S) konstaterar att finns ett stort intresse för att bygga vindkraft till havs. I dag finns ansökningar om anslutning hos Svenska kraftnät som motsvarar över 350 terawattimmar el – bara för södra Sverige, uppger han.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund, också tidigare miljöminister, skriver i en kommentar att han är "glad att se att Miljöpartiets politik nu tas i mål". Men det hade varit bättre att sikta på 150 TWh, säger han.

"Miljöpartiet hade, precis som vindkraftsbranschen, också velat se att större områden hade pekats ut i planerna. Försvarsmaktens veto får inte fortsätta ligga som en våt filt över ny produktion till havs."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!