S-förslag: 35 timmars arbetsvecka till 2035

En arbetsgrupp inom Socialdemokraterna föreslår att arbetstiden för heltid ska minskas från dagens 40 till 35 timmar per vecka. Förändringen föreslås ske stegvis och vara fullt genomförd till 2035.
–Det här århundradets viktigaste frihetsreform, säger Annika Strandhäll (S) under en pressträff.

Annika Strandhäll (S) är sammankallande för arbetsgruppen ”Ett hållbart och utvecklande arbetsliv för alla”.

Annika Strandhäll (S) är sammankallande för arbetsgruppen ”Ett hållbart och utvecklande arbetsliv för alla”.

Foto: Oscar Olsson/TT

Politik2024-08-09 08:15

– Vi tror att vi måste vara en fortsatt kraft för förändringar som kommer alla till del. En generell minskning av heltidsmåttet skulle innebära en stor frihetsreform för många som ha svårt att få livet att gå ihop. Det skulle förbättra mångas hälsa, arbetsliv och livspussel, säger Strandhäll som leder arbetsgruppen ”Ett hållbart och utvecklande arbetsliv för alla”.

Knappt två procent av de arbetslösa är i arbetsmarknadsutbildningar i dag. I förslaget ska minst tio procent omfattas. Strandhäll pekar även på att arbetslösheten sedan 1990-talet legat på ungefär åtta procent, och att den ökat i år.

– Vi tror att genom att förkorta arbetstiden behöver också fler arbetsuppgifter fördelas på fler individer. Eftersom Sverige har en hög arbetslöshet finns en stor arbetskraftsreserv att tillgå.

Fler i arbete

TT: Det är arbetsbrist i flera yrken, bland annat inom vården och skolan, vad krävs för att reformen inte ska slå hårdare mot dem?

– Vi tror det är viktigt att man genomför det över ganska god tid. Om man tittar på hela vårt reformpaket skapar det fler möjligheter för fler att komma in på arbetsmarknaden.

Strandhäll menar att reformen kan göra att fler kan gå från deltid till heltid och att minskningen av arbetstid kan öka attraktiviteten.

Inga "skräckexempel"

TT: Har ni gjort några konkreta beräkningar på vad detta kan komma att kosta?

– Vi har tittat på jämförelser både med arbetstidsprojekt som genomförts i Sverige och andra länder, och varit i kontakt med forskare och experter internationellt. Vi kan konstatera att kostnaderna inte tillnärmelsevis landar på de skräckexempel som förts fram i debatten.

Enligt Strandhäll är det inte aktuellt med en ökad arbetskraftsinvandring för att göra förslaget möjligt.

– Det viktiga är att vi tillvaratar de som står utanför arbetsmarknaden idag.

Den socialdemokratiska arbetsgruppen "Ett hållbart och utvecklande arbetsliv för alla", överlämnar förslag på en genomgripande reform som de hoppas ska behandlas på S-kongressen nästa år.

Fakta: Reformförslagen från "Ett hållbart och utvecklande arbetsliv för alla"

Ett statligt finansierat forskningsprojekt föreslås där 5 000 individer går ner i arbetstid med bibehållen lön i ett år. Efter studien föreslås en gradvis sänkning av den lagstadgade normalarbetstiden med en timme per år, från och med 2030.

Arbetsmiljöreform med förslag om rätt till sanktionsavgifter gällande den psykosociala arbetsmiljön.

Göra det dyrare för arbetsgivare att anställa personer med visstidsanställning.

Inkomstindexering så att nivåerna i sjukförsäkring och a-kassan räknas upp årligen genom att följa inkomstbasbeloppet.

"Trygghetspension 2.0" med ändringar i pensionsreformen från 2022. Ny åldersregel där man efter 40 år i arbetslivet ska kunna ansöka om trygghetspension. Generösare prövning av arbetsförmåga och separering av trygghetspension från sjukförsäkringen.

Nytt yrkesprogram mot särskilda bristyrken för arbetslösa.

Förbättring av funktionsnedsattas möjligheter på arbetsmarknaden, bland annat bättre utformade lönebidrag med höjt tak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!