S varnar för att nya industrijobb förloras

Socialdemokraterna varnar för att Sverige går miste om nya industrijobb om inte systemet för tilldelning av elektrisk effekt förbättras.

Fredrik Olovsson (S), energipolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Fredrik Olovsson (S), energipolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Foto: Caisa Rasmussen / TT

Politik2023-12-06 13:27

– Får inte företagen besked om att de får effekt, kan industriinvesteringar gå någon annanstans, säger partiets energipolitiske talesperson Fredrik Olovsson på en pressträff.

Nyligen skrev företrädare för järn- och stålindustrin en debattartikel i SvD, där man varnade för att dagens system för effekttilldelning hämmar investeringar..

Enligt Olovsson står företag på kö för att få besked från elnätsbolagen om effekttilldelning för kommande investeringar, samtidigt som systemet medger över- och dubbelbokningar och att många användare bara nyttjar en mindre del av sitt elnätsabonnemang.

Därför vill S nu att regeringen och myndigheter gör systemet mer effektivt. Det handlar bland annat om ändringar av ellagen, men också om berörda myndigheters arbetsmetoder.

S anser att elnätsbolagen ska ställa mer villkor i sina avtal med företag, till exempel om att man måste använda hela den tilldelade effekten efter en viss tid och att företagens investeringsprojekt ska ha en högre mognadsgrad innan de kan få sin effekttilldelning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!