Fortsatta restriktioner, ökad spridning av coronaviruset och en återhämtning som kom av sig.
– Facit för det fjärde kvartalet och även första kvartalet är ganska skakiga data, konstaterar SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.
Aktiemarknaden har redan tagit viss höjd för en negativ påverkan i delårsrapporterna för det fjärde och första kvartalet, säger han.
Vaccinet och den fortsatta smittspridningen kommer till stor del att styra utvecklingen på börserna i början av nästa år.
– Hur vaccinationen genomförs och hur snabbt vi får ut det kommer vara en viktig parameter. Det är också viktigt att vaccinet biter på de nya mutationerna av viruset.
Avgörande i senaten
Hur den amerikanska ekonomiska politiken utvecklar sig, med den nya presidenten Joe Biden, blir också en viktig fråga för börsåret 2021.
– I början på året får vi besked om hur senaten kommer att se ut. Det kommer avgöra finanspolitiken under Bidens tid. Behåller republikanerna makten blir det en ekonomisk politik som är mer kringskuren, säger Bergqvist.
Flera av de finanspolitiska stimulanspaketen, däribland EU:s återhämtningsfond, ska också rullas ut under 2021. Förutsatt att utsikterna inte förändras räknar marknaden inte med nya stödpaket, enligt Bergqvist.
– Däremot räknar man med att centralbankerna fortsätter att stötta med penningpolitiken och att de låga räntorna ligger kvar.
Brexit ingen grej
När börserna öppnar efter julhelgen väntas en direkt reaktion på det nya brexitavtalet mellan Storbritannien och EU. Handelsavtalet kan påverka enskilda bolag och även konjunkturen på sikt.
– Svenska fondsparare har i regel ingen stor exponering mot brittiska bolag, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Förlorarna under pandemin, som flygbolag och hotellkedjor, har sett stigande kurser i samband med vaccinnyheterna. Även om allt går vägen bör aktiesparare fundera på vilka nya vanor och trender som består efter pandemin.
– Det har hänt saker i vårt beteende vad gäller resande, hur vi vill bo och vår konsumtion. Det går inte att räkna med att allt går över på en dag och att vi återgår till våra gamla vanor, säger Bratt.
Tech eller industrin?
Techaktier och de så kallade hemmasittarbolagen har gått bra under 2020. Industrin väntar tålmodigt på att restriktionerna lättar, att konjunkturen vänder och att efterfrågan återhämtar sig.
– Har man prickat rätt på några aktier inom tech tror jag man ska vara ödmjuk och inte räkna iskallt med att de kommer gå lika bra 2021. Det kan bli ett skifte av fokus när vaccinet kommer, då andra sektorer tar plats i rampljuset, säger Bratt.
Kontrasternas år
2020 var ett dramatiskt börsår, utan motstycke. Från kollapsen i våras, till den starka återhämtningen i kvartal tre.
– Nu är det några dagar kvar, men så här långt har börsen verkligen imponerat, säger Bergqvist.
Börserna har åkt jojo under coronakrisen. Såväl ekonomer som politiker och journalister har haft svårt att tolka det som hänt under återhämtningen i det tredje kvartalet.
– Man ska vara medveten om jojoeffekten. Men också en situation där företag beskriver att det finns en underliggande återhämtningskraft. Den tror jag kommer fortsätta att synas under 2021, säger Bergqvist.
En viktig faktor för börsåret 2021 är de fortsatt låga räntorna.
– Våra centralbanker håller i gång sedelpressarna på ett sätt som vi aldrig sett maken till. Det finns så mycket pengar där ute som söker placeringar. Då hamnar pengarna också på börsen, säger Bergqvist.