Regeringen fattade på torsdagen beslut om en utredning som ska se över om det är möjligt att inrätta ett startlån till förmånliga villkor för förstagångsköpare.
– Vi måste hitta vägar att sänka trösklarna, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).
Hyresrätterna har som andel av bostäderna blivit allt färre under årens lopp och köerna är ofta långa. Över hälften av alla lägenheter är bostadsrätter i dag och de blir allt dyrare – för dyra för många unga som därmed har svårt att köpa sin första bostad. Det är mot den bakgrunden regeringen vill utreda om ett startlån skulle hjälpa unga människor att hitta sin första bostad.
Hög kontantinsats
I dag kräver bankerna en kontantinsats på minst 15 procent av bostadens värde. Med de priser som framför allt gäller i storstäderna blir det omöjligt för många unga människor som inte hunnit skrapa ihop något eget kapital. Det är där statens startlån skulle kunna komma till räddning.
Per Bolund jämför med studielån där staten står för kostnaderna för studierna till förmånliga villkor.
"Bara på marginalen"
Exakt hur det kommer att se ut får utredningen nu titta på, enligt Bolund. Den ska vara klar i november nästa år och ett sjösatt färdigt system skulle kunna vara i bruk 2022. Utredaren Eva Nordström, i dag vd för Stockholms kooperativa bostadsförening, ska bland annat föreslå hur stor den egna insatsen bör vara. Hon ska också titta på hur bankernas kreditvillkor för unga ser ut.
Men förmånliga lån in på bostadsmarknaden skulle kunna elda på priserna ytterligare så att lägenheterna blir än dyrare.
– Fast nu är det bara riktat till förstagångsköparna, så jag tror inte det, säger Per Bolund.
TT: Men om fler får råd att köpa en bostad så borde det väl lyfta priserna.
– I såna fall blir det bara på marginalen, säger Bolund.