Stora löneskillnader mellan lärare

Flera tusenlappar i månaden – så mycket skiljer sig lärarnas snittlöner beroende på var i landet de arbetar. Lärarna i Stockholm tjänar exempelvis i genomsnitt 5 000 kronor mer än sina västerbottniska kollegor.

Det är stora skillnader mellan lärares löner, beroende på var i landet de jobbar. Arkivbild.

Det är stora skillnader mellan lärares löner, beroende på var i landet de jobbar. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Politik2020-08-22 17:35

Lärarlönerna är ett ständigt aktuellt ämne inom den svenska skolpolitiken. Lönerna har stigit med flera tusen kronor under de senaste åren, men enligt en undersökning gjord av tidningen Skolvärlden är de regionala skillnaderna stora.

Mest tjänar lärarna i Stockholms län, där snittlönen ligger på drygt 40 700 kronor i månaden. I botten av listan ligger Västerbottens och Gotlands län – båda med en genomsnittlig månadslön på drygt 35 800 kronor.

Bedrövligt, anser Umeåläraren och kommunombudet för Lärarnas Riksförbund Birgitta Larsson och hänvisar till bland annat på kommunaliseringen av skolan.

– När skolan kommunaliserades blev skolorna beroende av kommunernas budgetar. Många av kommunerna i Västerbotten är små och fattiga, och har helt enkelt en mindre kaka att fördela bland lärarna än många andra kommuner, säger hon till Skolvärlden.

Även mellan de olika lärargrupperna skiljer sig lönerna betydligt. Specialpedagoger och speciallärare, som har en längre utbildning, tjänar i snitt drygt 40 000 kronor i månaden, medan grundskollärare i de lägsta årskurserna har en genomsnittlig månadslön på knappt 37 000 kronor.

Fakta: Lärarnas löner

Enligt Skolvärldens undersökning har Stockholms lärare de högsta genomsnittslönerna i landet. På andra plats på listan kommer Västra Götaland, följt av Södermanland, där lärarna tjänar drygt 38 000 kronor i månaden.

Generellt tjänar lärare i storstäder och pendlingskommuner i närheten av storstäder mer än lärare i mindre städer och kommuner på landsbygden.

Skolvärldens undersökning bygger på en löneenkät från Lärarnas riksförbund från slutet av 2019. Totalt 22 104 lärare svarade på enkäten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!