– Jag utesluter inte det, men min absolut viktigaste prioritet just nu är att bekämpa inflationen och se till att vi har en finanspolitik som fortsätter att vara ansvarstagande så att priserna inte fortsätter att stiga, säger Svantesson.
Socialdemokraterna krävde i går att regeringen kallar till sig bankerna och livsmedelsjättarna för att "ha en stenhård diskussion" med dem. Detta för att se till så att de inte tar ut extra marginaler i en svår tid för hushållen.
Dyrare i Sverige
Svantesson säger att regeringen stöttar hushåll och företag i sin budget. Men hon är öppen för att göra mer.
– Jag har ställt mig frågan varför en matkasse är dyrare i Sverige jämfört med grannländer. Den frågan vill självklart många ha svar på.
Konkurrensverket har en viktig uppgift att följa utvecklingen på marknaden, fortsätter hon.
I Norge förklaras den dämpade inflationen delvis med att lågpriskedjor pressat ned livsmedelspriserna något. Kjetil Olsen, chefsekonom på Nordea Markets, vill ge en del heder åt matkedjan Kiwi.
Press från politiker
– Det är fortfarande högt, men vi kom ner lite tack vare Kiwi. Hade det inte varit för dem hade siffran varit mycket högre, säger han till ekonomisajten E24.
Nu landade inflationen i februari på 6,3 procent i Norge. Januarisiffran var 7 procent. I Sverige var inflationen 11,7 procent i januari, enligt måttet KPI. Siffran för februari är inte offentliggjord ännu.
Kjersti Haugland, chefsekonom på banken DNB Markets, är inne på samma spår och menar att detta beror på ökad press från medier och politiker.
– Uppenbarligen ledde det till en del förändringar.
SD: Ingen "quick fix"
SD:s ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt, som nu förhandlar om vår- och höstbudgeten med regeringen, säger att höga matpriser bekämpas bäst med att inte föra en expansiv ekonomisk politik.
– Det finns ingen som har någon "quick fix" på det här. Utan det vi behöver göra är att bedriva en förnuftig ekonomisk politik.
Han avfärdar Vänsterpartiets förslag om ett pristak på vissa livsmedel.
– Vissa av de förslag som vi ser från oppositionen är bara orealistiska eller rent kontraproduktiva. Framför allt förslag om prisreglering.
I stället kan man stötta hushållen med en förlängning av bostadsbidraget som går till familjer med lägre ekonomisk standard och försöka få ned priserna på insatsvaror, som bränsle och el, genom sänkta skatter, säger Sjöstedt.