Sverige: Håll fanan högt om rättsstatskrav

EU-bjässen Tyskland hoppas fortfarande kunna övertyga Ungern och Polen om en lösning kring nästa långtidsbudget. Håll fanan högt, är budskapet från Sverige.

Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivfoto.

Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivfoto.

Foto: Anders Wiklund/TT

Politik2020-12-01 16:50

Med bara en månad kvar till årsskiftet står EU fortsatt utan färdig uppgörelse om den långtidsbudget som då ska börja gälla.

Tysklands finansminister Olaf Scholz räknar ändå med att få med sig de två länder som blockerar ett avtal.

– Jag är säker på att ingen kommer att vara oklok nog att förhindra beslut från att tas, säger Scholz efter tisdagens webbhållna ministermöte med övriga EU-kollegor.

Som höstens ordförandeland i ministerrådet är det främst Tyskland och förbundskansler Angela Merkel som arbetar på att få Ungern och Polen att byta sitt nej mot ett ja. De två länderna har egentligen inget emot själva budgeten eller det coronastöd som också blockeras. I stället gäller motståndet de nya krav på uppfyllande av grundläggande rättsstats- och demokratiprinciper som övriga medlemsländer vill införa.

Sverige tillhör de länder som drivit på för de nya kraven.

– Det är oerhört viktigt att vi håller den fanan högt. Nu gäller det att vara tydlig gentemot Ungern och Polen om vad som gäller. Man blir lite fundersam över varför två av EU:s medlemsländer är så tveksamma till det som man själv tycker är helt okontroversiella principer, säger Magdalena Andersson (S) till TT efter tisdagsmötet.

Fakta: EU:s budgetstrid

EU:s ministerråd och EU-parlamentet har nått preliminära uppgörelser om långtidsbudgeten för år 2021-27, inklusive regler för hur "missbruk av EU-medel" ska förhindras – i praktiken ett sätt att kunna hålla inne EU-pengar till länder som inte följer grundläggande rättsstats- och demokratiprinciper.

Polen och Ungern har dock tills vidare blockerat uppgörelsen och kräver förändringar i missbruksuppgörelsen.

Förhoppningen är att en lösning ska nås i tid till årets sista EU-toppmöte i Bryssel den 10-11 december.

Totalt ligger EU:s långtidsbudget på 1 074,4 miljarder euro. Kopplad till den är även ett extra coronastöd på 750 miljarder euro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!