Sverige samlar stöd mot EU-protektionism

Länder som sluter sig inåt har fått nytt syre under pandemin. Det menar Sverige, som går samman med sju andra länder för att motverka "återhållande krafter" inom EU, säger handelsminister Anna Hallberg (S) inför att ett nytt handelsramverk tas fram.

Anna Hallberg, utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor. Arkivbild.

Anna Hallberg, utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Politik2021-02-17 09:39

På onsdagen lägger EU-kommissionen fram sitt förslag om en ny handelspolitisk strategi, för medlemsländernas ministrar. Ett ramverk ska bestämma hur EU ska handla med omvärlden de kommande åren.

Frågan har blivit hett omdebatterad under pandemin och har i stora drag bildat två block: De som förespråkar frihandel och de övriga.

I den förstnämnda kategorin har Sverige samlat sju länder för att, som det beskrivs, motverka protektionistiska tendenser. Från Norden ingår också Finland och Danmark. Även Tyskland, Tjeckien, Nederländerna, Estland och Irland har blivit en del av den Sverige-ledda gruppen.

Vill inte peka ut någon

För Sveriges del är slopade tullar på klimat- och miljövänliga varor, samt slopade tullar på medicintekniska produkter, två käpphästar.

– Sverige är en av de tydligaste rösterna i EU vad gäller att vi vill se en öppen, rättvis och hållbar handel – och med det menar vi att vi vill motverka de krafter i EU som säger att nu ska man sluta sig, "pandemin visar att vi måste klara oss själva”, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg.

Den åtta länder stora gruppen beskriver hon som "ganska robust". Den ses före varje handelsministermöte och gör gemensamma inspel till EU:s handelsstrategi, för att motarbeta de "återhållande och stängande krafterna".

TT: Vilka är de krafterna?

– Det är lite olika, men det handlar ofta om att man vill skydda jobb och sin egen industri. Man tror kanske på att det blir en ökad trygghet om man, som vissa länder säger, har en läkemedelsproduktion och den typen av varor nära sig. Jag vill inte peka ut några enstaka länder, för det blir alltid vanskligt.

Anna Hallberg påpekar dock att vissa länder vill att EU ska vara autonomt och självförsörjande, uttryck som lyfts fram av den franske presidenten Emmanuel Macron.

TT: Är du rädd att Frankrike får för mycket inflytande i de här samtalen?

– Jag är orolig om enstaka länder på grund av sin storlek ekonomiskt inom EU får för stort inflytande som leder oss mot en ökad slutenhet, och därmed tror jag en sämre konkurrenskraft.

Förlust för Sverige

Med Storbritanniens utträde ur unionen har Sverige förlorat en stark frihandelspartner och en "tydlig röst". När pandemin slog till och exportrestriktioner på vårdutrustning infördes i våras fick också protektionistiska krafter vind i seglen, enligt Hallberg.

– Därför står vi nu, när den här handelsstrategin tas fram, vid något slags vägskäl, säger hon.

– Jag tycker att det står och väger nu, eftersom de som tror på att vi ska bli mer självförsörjande och använda handeln som ett sätt att hämta hem produktion och förhindra eventuell konkurrens, de har fått nytt syre i början av pandemin.

Handelsstrategin behandlas på ett handelsministermöte i början av mars och sedan är planen att förslaget klubbas i maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!