Sverige vill gå in i indisk-fransk solallians

Sverige söker medlemskap i en internationell organisation för utveckling av solenergi, bildad 2015 med Indien som viktig part. Indiens premiärminister Narendra Modi och statsminister Stefan Löfven diskuterade även fler samarbeten inom miljö, klimat och hälsovård på ett digitalt möte.

Statsminister Stefan Löfven och Indiens premiärminister Narenfra Modi, som möttes i Stockholm 2018 (bilden), har träffats igen men nu digitalt.

Statsminister Stefan Löfven och Indiens premiärminister Narenfra Modi, som möttes i Stockholm 2018 (bilden), har träffats igen men nu digitalt.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2021-03-05 21:07

Fredagens möte var det tredje mellan Modi och Löfven sedan 2016, då Löfven besökte Indien. Två år senare möttes de i Stockholm med Löfven som värd. För några år sedan handlade en del om de svenska förhoppningarna om att Saab skulle kunna sälja stridsflygplanet Jas Gripen till Indien, men det har det inte blivit något av.

Nu rör sig samarbetsplanerna på de andra områdena, som utveckling av städer, hälsovård och innovationer.

– Indien är ett gigantiskt land, världens största demokrati, växer ekonomiskt och har behov av teknisk utveckling.Svenska företag kan bidra och bidrar, sade Löfven på en pressträff efter mötet.

"Jobb och välfärd"

Det handlar bland annat om transportsystem, smarta städer och miljöteknik.

– Det är allt sådant som Indien vill utveckla och bidrar till klimatomställning och utveckling av välfärd, där finns svenska företag. Det betyder direkt jobb och välfärd här hemma, framhöll Löfven.

Omkring 250 svenska företag har verksamhet i landet och ett 70-tal indiska företag har det i Sverige.

Inför mötet mellan Modi och Löfven beslutade regeringen att söka medlemskap i den internationella alliansen för solenergi (Isa). Det är en FN-registrerad organisation med bas i Indien som Indien och Frankrike 2015 tog initiativ till för att utveckla solenergi i solrika, men ofta fattiga, länder.

Från början var den bara öppen för solrika länder, men nu kan det land som vill gå med. Sveriges mål är att bidra med resurser och stöd för mer solenergi i fattiga länder, enligt Stefan Löfven.

Demokratisk tillbakagång

Demokratifrågor och utvecklingen i grannlandet Myanmar togs upp. Löfven talade om Indien och EU som demokratiska supermakter i sitt inledningsanförande. På senare år har Indien, Modi och hans regeringsparti kritiserats för demokratisk tillbakagång. Löfven återkommer till sitt tal om Indien som världens största demokrati.

– Men vi blundar inte för att det finns utmaningar. Vi vet att muslimer och kristna känner både hat och hot och det finns andra problem också, säger han och nämner kvinnors rättigheter och sexuellt våld.

– Vi tvekar inte att ta upp det med Indien och de är öppna för den dialogen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!