Tjänstemannafacket pekar bland annat på att det inte finns någon lägre åldersgräns för vem som kan ta över föräldradagar. Det innebär att föräldrapenning kan överlåtas till personer under 18 år, vilket enligt TCO skulle kunna missbrukas i exempelvis en hederskontext där flickor tvingas ta hand om yngre barn i familjen eller släkten.
– Det är obegripligt att regeringen öppnar upp för nya möjligheter till välfärdsbrott, säger TCO:s ordförande Therese Svanström.
Regeringen har lanserat förslaget som en jämställdhetsreform med syfte att öka flexibiliteten för föräldrar. Socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) delar inte TCO:s farhågor och säger att det inte är aktuellt att pausa reformen.
När det gäller hedersförtryck anser hon att de nya reglerna faktiskt kan vara ett sätt att upptäcka det.
– Om man får ta hand om sina syskon med föräldrapenning kommer man åtminstone i statens strålkastarljus, säger hon till DN.
Regeringens invändning är också att det råder skolplikt i Sverige, vilket ska förhindra att barn i grundskoleålder utnyttjas.
En annan risk som TCO har pekar på är att en arbetslös förälder som saknar tidigare inkomst kan överlåta dagar till en arbetande person, som är berättigad till en högre föräldrapenning, samt att de nya reglerna kan öppna upp för kriminella att tvinga arbetslösa föräldrar att överlåta dagar till andra personer som tar hela förtjänsten.