– Det känns väldigt spännande, men också väldigt roligt. Det är ju en speciell tid, säger finansminister Magdalena Andersson (S) inför fredagens G20-möte.
Hon är inbjuden i egenskap av ordförande i IMF:s rådgivande organ IMFC, inte som svensk finansminister. Och hennes roll är att lyfta frågor ur ett IMF-perspektiv.
– Det handlar om hur viktigt det är att vi återstartar ekonomin inkluderande, på ett sätt som minskar ojämlikheterna Och att det är grönt. Det kommer också att handla om att stödåtgärder inte dras tillbaka för fort, säger hon.
– Den största poängen jag kommer att göra handlar om vaccineringen, tillägger hon.
Snabb vaccinering avgörande
En snabb vaccinering för hela världens befolkning är avgörande, enligt Andersson. Hon beskriver den ekonomisk potentialen med denna strategi som betydligt större än den kostnad en global vaccination medför.
Det brådskar att agera i denna fråga, enligt finansministern.
– Om viruset fortsätter sprida sig i delar av världen är ju risken stor att det uppstår nya mutationer som kan göra att vaccinerna inte fungerar lika bra.
– Det jag är mest orolig för är att när det finns mycket vaccin, att det då inte finns pengar för att se till att också utvecklingsländernas befolkningar får möjlighet att vaccinera sig.
Enligt Andersson saknas det i dag resurser för att betala för vaccinationer överallt.
– Det måste lösas. Jag kommer uppmana länder att gå hem och göra hemläxan och se till att fylla upp det här så att resurserna finns.
"Otrolig kraft i världen"
Sveriges regering har nyligen dubblat sitt anslag till Världshälsoorganisationen WHO:s globala vaccinprogram Covax, i linje med liknande besked från bland annat EU och Tyskland. I helgen kom också löften om motsvarande 34 miljarder från USA:s nya regering, med president Joe Biden, till Covax.
Beredskap för framtida hälsokriser ska också diskuteras på G20-mötet.
– Under pandemin har bristerna i samhället – i Sverige, men också globalt – blivit väldigt uppenbara. De ekonomiska klyftorna, både inom och mellan länder, gör att människor drabbas väldigt olika. Det handlar också om samhällenas krisberedskap i stort, säger Andersson.
Hon tillägger att hon samtidigt är imponerad av hur snabbt det trots allt har gått att få fram vaccin mot covid-19.
– Det visar att när vi verkligen tar oss an en uppgift och alla verkligen arbetar för att lösa den finns det också en otrolig kraft i världen.
Mötet arrangeras av G20-ordföranden Italien. Det blir digitalt, på distans, och ingår i en serie möte inför höstens G20-toppmöte i Rom.
– Det är klart att det är bättre att ha internationella möten där man kan träffas. Väldigt mycket händer när man möter någon, i det fysiska möten. Och allt snack i korridorerna, vid sidan av, är en viktig del av internationella möten. Det blir ju inte på samma sätt nu.
Ökad extrem fattigdom
IMF höjde för några veckor sedan den globala tillväxtprognosen för i år efter det brutala BNP-raset på 3,5 procent 2020.
– Det var ett otroligt tufft år. Det var det största fallet för global BNP sedan andra världskriget, säger Magdalena Andersson.
Hon pekar även på hur BNP-fallet slagit mot de värst utsatta människorna och länderna, med ökad extrem fattigdom runt om i världen för första gången på årtionden.
Rekylen uppåt på 5,5 procent i år bygger enligt Magdalena Andersson på att vaccinationsprogrammen genomförs som planerat. Detta globala lyft är enligt finansministern inte minst viktigt för små, öppna och exportberoende länder som Sverige.
– Vår ekonomi bygger på de framgångsrika svenska exportföretagen. Det skapar ju både jobb och välstånd i Sverige.