Ngozi Okonjo-Iweala från Nigeria tillträder formellt på måndagen.
– WTO står vid ett avgörande vägskäl. Det har varit dysfunktionellt under en lång tid. Den nya ledningen måste leverera förändring, få tillbaka WTO:s självförtroende. Jag tror Ngozi är rätt person för uppdraget, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).
WTO:s resultat är högst negativt de senaste årtiondena: handelsrundor som slutligen havererat, ökad handelsprotektionism och ovilja från stormaktsledare att ens bry sig.
WTO ifrågasätts alltmer, och dess relevans under coronapandemin har varit närmast obefintlig.
"Lösa upp knutar"
Men sedan USA:s nye president Joe Biden gjort en helomvändning gentemot företrädaren Donald Trump, och förklarat sitt stöd för Ngozi Okonjo-Iweala som ny WTO-chef, så finns det ett visst hopp.
Åtminstone om man får tro Anna Hallberg, som i den 66-åriga Ngozi ser en erfaren ledare och samtidigt jordnära person, med starka band till sina erfarenheter, inte minst som kvinna från Nigeria.
Men Ngozi har också varit Världsbankens vicechef med betydande portfölj i ett kvarts sekel.
– Jag tror jättemycket på henne, att hon har vad som krävs för att lösa upp knutar. Det beror inte bara på hennes bakgrund, kunskap och erfarenhet. Hon är en fantastisk personlighet. Det vibrerar kring henne. Jag är både imponerad och hoppfull, säger Hallberg som mött Ngozi i internationella sammanhang, genom pandemitidens videosamtal.
Men Hallberg tror inte att vägen framåt för WTO är att ta sig an de övergripande försöken att inleda omfattande handelsrundor. Den senaste, kallad Doharundan, inleddes 2001 för att närmast kollapsa 2014.
I stället gäller det att finna ett par frågor som ger resultat och som man kan enas om, menar Hallberg:
– Nu måste vi få leverans och framgång i kanske de frågor som ligger närmast till hands. Sverige driver att frågor om att ta bort handelshinder på miljövänliga varor, på medicin och medicinsk utrustning samt att gå i mål med fiskeförhandlingar som man kommit rätt lång med redan. Då kan man få in syre och självförtroende i organisationen att bli relevant igen.
Viktig skiljedomare
Sedan gäller det att ta itu med WTO:s grundläggande uppgift att vara skiljedomare i tvister. Även detta har delvis gått i stå bland annat på grund av Trumpadministrationens ovilja att delta i arbetet.
– Den viktigaste sakfrågan är att få överprövningsorganet, tvistlösningsmekanismen att fungera igen. Då får små länder en trygghet i tvister med ett stora länder. Det berör utvecklingsländer, men även Sverige.
Men WTO är, precis som FN, helt beroende av sina medlemsländer. Hallberg säger sig se ”ljus i tunneln” med USA:s nya regering:
– Jag har träffat den tillträdande handelsrepresentanten Katherine Tai, hon är kunnig och konstruktiv och lösningsorienterad person. Det ledarskapet med Ngozi kan få WTO att komma framåt.
Hallberg tror på EU:s styrka att hålla samman i förhandlingar och konstaterar att ”Kina måste vara med i konstruktiva samtal”.
– Jag har stora förhoppningar om att få med Kina. Nu låter jag kanske lite väl optimistisk, men jag måste vara det i detta läge med en ny ledare för WTO.
Slår mot Afrika
Avgörande är också att utvecklingsländer, många av dem i Afrika, kommer in i handelsvärmen.
– Det fanns ju förhoppningar om att länder i Afrika skulle kunna hoppa över flera faser, ett slags grodhopp, för att komma in i en ny utvecklingsfas. Men så kom pandemin och slog undan mycket av detta. Det har Ngozi sett. Hon är en jordnära person, handfast och har sett det här i vardagen. Inte minst när hon satt som finansminister i Nigeria och drev reformprocesser, säger Hallberg.
Ngozi Okonjo-Iweala har kontinuerligt understrukit kvinnors betydelse i utvecklingsarbete, och vikten av rättvis handel.
Men hon gick också hårt åt korruption och ekonomiskt maktmissbruk i Nigeria, och väckte starka protester då subventioner på bränsle delvis drogs in. Hon och hennes familj utsattes också för direkta hot under tiden.
Nu hamnar hon åter mitt i hetluften när hon ska rädda WTO från hotet om undergång. Anna Hallberg ger WTO ett till två år att visa viss framgång. Alternativet är nedslående.
– Om WTO faller så är det den starkes rätt som gäller.