Aktieberoende ökar – "hobby som spårar ur"

Smarta klipp, investeringar och höga risker. Aktieköp förknippas inte sällan med driftighet och framgång. För en del går dock jakten på de snabba vinsterna överstyr. Allt fler har det senaste året sökt hjälp för aktieberoende.

OMXS-index augusti 2020–augusti 2023. Genomsnittsåldern för personer som söker hjälp för börsberoende ligger på omkring 30 år. De som söker hjälp för handel med kryptovalutor är ofta ännu yngre.

OMXS-index augusti 2020–augusti 2023. Genomsnittsåldern för personer som söker hjälp för börsberoende ligger på omkring 30 år. De som söker hjälp för handel med kryptovalutor är ofta ännu yngre.

Foto: Johan Hallnäs/TT

Privatekonomi2023-08-08 05:30

När Ryssland invaderade Ukraina i februari i fjol rasade världens börser. Många svenskar såg besparingar de kanske trott vara tryggt placerade gå upp i rök. En del försökte desperat ta igen de förlorade pengarna genom köp av fler aktier och värdepapper.

Det privata beroendecentret Spelfriheten i Stockholm, som tar emot patienter från hela landet, noterade utvecklingen.

– I samband med kriget i Ukraina och börsraset som följde såg vi en stor uppgång i människor som sökte hjälp hos oss. Människor, som tidigare kanske inte hade en aning om att de var börsberoende, men som efter förlusten ville jaga tillbaka sina pengar och tappade kontrollen, berättar Adam Kirstein Reuterswärd, klientkoordinator vid Spelfriheten, för TT.

Antalet hjälpsökande vid mottagningen som haft spel på börsen med högriskaktier, värdepapper samt handel av kryptovaluta som sina spelformer ökade med 41 procent under perioden januari till juli i år, jämfört med samma tid i fjol, visar siffror som TT begärt ut.

Stödlinjen, som erbjuder rådgivning till personer med spelproblem i hela landet, ser en liknande trend. Andelen kontakter där spelproblematiken främst registreras som "börs och krypto" har ökat från 4,2 procent 2021 till 5 procent 2022.

Inne att investera

Till skillnad från spelberoende är börsberoende en del av ett normaliserat statusbeteende, vilket gör att många drabbade har svårt att erkänna det, enligt Adam Kirstein Reuterswärd.

– Det är ju så inne att investera. Beroendet börjar ofta som en hobby som spårar ur, säger han.

När patienterna söker upp mottagningen har deras börsspelande ofta fått extrema följder för familj och ekonomi, berättar Reuterswärd.

– De har svårt att få nya lån och att fortsätta sitt handlande på börsen.

Var går då gränsen mellan en driftig investeringsvilja och ett destruktivt börsberoende? En bra värdemätare är i hur pass hög grad någon är beredd att visa sina aktieportföljer för anhöriga.

– Vill man absolut inte visa dem för anhöriga, kanske det är något som är fel, säger Reuterswärd.

Ville komma ikapp kollegor

William, 34 år, som jobbar inom bank och finans och inte vill uppge sitt efternamn, är en av dem som tidigare sökt hjälp för börsberoende på mottagningen. När han bytte jobb för några år sedan kom han till en arbetsplats där i princip alla höll på med aktier och investeringar. Han blev snabbt intresserad av att tjäna pengar.

– Det gick snabbt väldigt bra. Jag kände att jag hade fallenhet för detta, berättar han för TT.

Han upplevde dock att hans pengar ökade för sakta jämfört med kollegornas, vilket ledde till att han började göra betydligt mer riskfyllda placeringar.

– Plötsligt var jag uppe på mina kollegors nivå och fick massor av bekräftelse.

"Kraschade totalt"

Kort därefter hamnade William i en nedåtgående spiral och hans portfölj minskade kraftigt i värde.

– Vetskapen om att jag hade haft ett sjusiffrigt belopp gjorde det enkelt att börja låna pengar för att kunna göra större placeringar. Jag hade bestämt mig för att jaga tillbaka mina pengar. Till slut kraschade jag totalt, uppger han.

Efter en tid uppdagades sanningen för Williams sambo. Han erkände direkt vad som hänt och fick hjälp av sin arbetsgivare med att påbörja en behandling. I dag har han varit spelfri i över tre år, uppger han.

– Jag har lärt mig att vara tacksam över det jag har, i stället för att tänka på det jag kunde haft. Jag vet vad jag behöver göra som spelberoende för att inte återvända till att spela på börsen eller fly in i någon annan form av jakt.

Är du en vinnare? Att "spela" på börsen är mer normaliserat än andra typer av spelberoenden.
Är du en vinnare? Att "spela" på börsen är mer normaliserat än andra typer av spelberoenden.
Fakta: Så många söker hjälp

Omkring var tionde person som söker hjälp vid beroendemottagningen Spelfriheten söker för beroende av högriskaktier, värdepapper, kryptovaluta och valutor.

År 2022 var de totalt 631.

Hittills fram till juli 2023 har 887 sökt sådan vård.

Av de som fastnar i beroende av högriskaktier, värdepapper och valutor är omkring 80 procent män och 20 procent kvinnor.

På beroendecentret ges bland annat gruppbehandling och samtal med tidigare aktiespelare som blivit fria från sitt beroende.

Stödlinjen, som erbjuder rådgivning till personer med spelproblem i hela landet, har de senaste åren sett antalet kontakter där spelproblematiken främst registreras som "börs och krypto" öka. 2021 utgjorde gruppen 4,2 procent av de sökande och i fjol ökade de till 5 procent.

Källa: Spelfriheten, Stockholm och Stödlinjen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!