Börsberoende liknar på många sätt spelberoende, enligt Per Carlbring.
I båda fallen går det fort mellan investering och vinst. Beroendet av handel med aktier, värdepapper och valutor är dock integrerat som en mer accepterad och statusfylld del av normaliteten, framhåller han.
– Börsberoende är på ett sätt sanktionerat av samhället, i mycket högre grad än exempelvis att spela på online-casino. Att handla på börsen anses som en mer sofistikerad verksamhet, kopplad till människor med bra självbehärskning. För att kunna handla på börsen behöver du också en större summa pengar, säger Per Carlbring till TT.
Tre riskgrupper
Han beskriver tre olika typer av grupper som kan vara i riskzonen för börsberoende.
Dels finns de som testar, lyckas, får mersmak och sedan förlorar, men minns de gånger de har gjort stora klipp bättre än sina förluster.
– Denna grupp brukar inte ha några bakomliggande psykiska problem, säger Per Carlbring.
Sedan finns de som är mer emotionellt sårbara, där det från början funnits psykologiska problem och dålig självkänsla.
– Då använder man spelandet eller handlandet på börsen för att självmedicinera eller fly från sina problem.
En tredje grupp är människor med en hög grad av impulsivitet, som gillar det riskfyllda och som vid vinst kanske övervärderar sin kunskap och triggas att fortsätta.
– Sedan när det går dåligt för dem får självförtroendet en knäck och de satsar ännu mer, för att gå jämnt upp, säger Per Carlbring.
Motstridig forskning
TT: Måste den som vill bli fri från börsberoendet då avhålla sig helt från börshandel?
– Nej. Det där debatterar man inom forskningen – om man ska ha abstinens som mål, eller ett kontrollerat investerande. Där råder ingen konsensus. Det verkar som om en behandling kan få lika goda resultat oavsett om målet är total avhållsamhet eller kontrollerat spelande. Det som avgör om behandlingen lyckas, om den så består av KBT (kognitiv beteendeterapi) eller något annat, är viljan hos personen att bli av med sitt beroende, säger Per Carlbring.